2018. március 29., csütörtök

AZ ÁTLAGOS CSALÁD BUKOTT A CSOKON, A GAZDAGOK JÓL JÁRTAK

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2018.03.29.


Álságos módon változtatott a családi otthonteremtési kedvezmény feltételein a kormány, megint a szavazótábora derekát adó vagyonosodó rétegeket segítve.

Március 15-e óta könnyebb feltételekkel juthatnak családi otthonteremtési kedvezményhez az igénylők. Az amúgy is felfelé induló ingatlanáraknak viszont olyan durva lökést adott a csok, hogy az gyakorlatilag teljes egészében elvitte a kedvezményt – olvasható az e heti HVG-ben.

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a csok bő két éve alatt egy átlagos, 60 négyzetméteres, használt budapesti ingatlan ára 7,5 millió forinttal emelkedett, miközben a harmadik gyerek után felvehető csok összege 2,2 millió forint. Vagyis egy átlagos használt lakást vevő család összességében inkább veszített az új konstrukció bevezetésén.

Ráadásul a HVG-nek nyilatkozó ingatlanosok arról számoltak be: a nagyobb összegű támogatást előszeretettel veszik igénybe százmilliós építkezéseikhez a tehetősebbek, az Orbán-kormány sajátos lakáspolitikájának igazi haszonélvezői. A leginkább rászorultak lakáshoz jutását azonban nem könnyítik meg a változások. Azoknak a piaci vásárlásait, akik a pénzintézetek szemében nem hitelképesek, aligha támogathatják kedvezményekkel; nekik gyakorlatilag nincs lehetőségük arra, hogy lakáskörülményeiken javítsanak.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.