2018. március 8., csütörtök

AZ EMBEREK FÉLNEK A PÉNZÜGYEKTŐL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.03.07.


A kissé félresikerült adósságmentésről, a pénzügyi oktatás hiányosságairól és a jómódúaknak folyósított CSOK-ről is beszélt Lovas Judit a szerdai Reggeli gyorsban. Az énpénzem.hu főszerkesztője szerint még mindig idegenkedünk a gazdasági témáktól, pedig a tájékozatlanság gazdaságilag kiszolgáltatottá teszi az embereket.

Az emberek félnek a pénzügyektől

A pénzügyi újságíró először arról beszélt, mi hozta létre az általuk üzemeltetett portált. Elmondta, gazdasági újságírói karrierje kezdetén azt tapasztalta, hogy a kollégák a szakmának írtak, a cikkek átlagember számára érthetetlen, nagyon erős szaknyelven íródtak.

Amikor egy kicsivel lazítottak a stíluson, akkor érezhetően megnőtt az érdeklődés. Így 2011-ben, amikor a portál elindult, mindenképpen a fogyasztók szemszögéből akartak a pénzügyekhez közeledni. Lovas Judit szerint nagyon fontos lenne, hogy felmérjük, milyen hatásai lehetnek egy gazdasági döntésnek, és ez hogyan befolyásolja a pénzügyeket.

„Azt tapasztaltam, hogy az emberek félnek a gazdasági ügyektől, mert rettegnek attól, amit nem ismernek” - 
mondta az http://www.azenpenzem.hu/  főszerkesztője, aki úgy vélte, a munkájuknak vannak konkrét hatási, de még mindig csak egy nagyon szűk réteghez jutnak el az írásaik.

„Azt gondolom, sokkal szélesebb rétegnek kellene érdeklődnie a saját pénzügyei iránt” - fogalmazott, majd ennek fontosságát egy példával világította meg:

„Amikor devizahitel segítségével lehetett autót venni, nagyon sokan szántak rengeteg időt és energiát arra, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb autót. Ezzel szemben a vásárláshoz szükséges hitelről, pénzügyi konstrukcióról pár perc alatt döntöttek, szinte el se olvasták a szerződést, amit aláírtak, pedig az akár több tíz évre szóló kötelezettséget tartalmazott.”

Nem tanulunk vitatkozni

A pénzügyi oktatás hiányosságai is szóba kerültek a beszélgetésben. Lovas Judit elmondta: vannak már kezdeményezések arra, hogy beszélgessenek a témáról az iskolában. Itt kifejetetten párbeszédes formában kerülnek szóba olyan fontos dolgok, mint hogy mennyit kell dolgozni, ha valamit meg akarnak venni, vagy, hogy mi szól a bankkártya ellen és mellett.

„A konkrétumokról beszélgetve lehetett látni a diákok arcán a döbbenetet, amikor kiderült, hogy milyen órabérre számíthatnak, hány órát kell dolgozni, hogy mondjuk egy okostelefont megvehessenek. Ezek fontos dolgok, jó lenne ezekkel az iskolában sokat foglalkozni, mert otthon a szülők nem nagyon teszik.”

- mondta Lovas Judit, aki szerint komoly probléma, hogy a gyerekeket az iskolában nem tanítják meg érvelni, vitatkozni.

„Lehet látni a magyar és az amerikai iskolák közötti különbséget, Amerikában sokkal inkább tanítják a gyerekeket vitatkozni. Fel kell készülni témákból, de nem aszerint választanak a vitában résztvevő felek, hogy ki mivel ért egyet, hanem sorsolás dönti el, hogy ki melyik álláspontot védi.”

A szakértő véleménye szerint azért fontos, hogy megkérdőjelezzünk bizonyos dolgokat, mert az emberek nem feltétlenül gondolják végig az ügynökök ajánlatát, akik „ingyen” tanácsokkal látják el őket. Ha gondolkodnának, kiderülne számukra, hogy leginkább független tanácsadóra lenne szükségük, aki a pénzügyeiket áttekintve tanácsokat ad – vélekedett.

CSOK a gazdagoknak:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.