2018. március 25., vasárnap

BRUCK GÁBOR: AZ ÚJ KORMÁNYFŐ TUDJON MOSOLYOGNI ÉS NE LOPJON

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: BL
2018.03.25.


Bruck Gábor pszichológus, kampánystratéga, a 168 óra című hetilapnak adott interjújában arról beszélt, szerinte milyen személyiségű miniszterelnökre lenne szüksége Magyarországnak.

A legtöbb vezető csak egy adott kultúrában lehet sikeres

“Ma Szent István valószínűleg hamar elbukna, ahogy Orbán is elbukna bármelyik nyugati országban. Azért, mert Európában új kultúra született, amely már nem kér a túlzottan maszkulin gondolkodási módból.”

Bruck Gábor hangsúlyozta, a történelem tele van gyenge képességű vezetőkkel. Olyanokkal, akiket az irtózatos ambíciójuk emelt a magasra:

“Többnyire az győz, akinek ez a legfontosabb. Az ambíción túl a tényleges sikerhez kell még egy-két dolog. Csakhogy demokráciában nem az okosságra és a képességekre gondolunk, sokkal inkább a vezető karakterére, morális integritására. Arra, hogy akkor is hajlandó az ország érdekében cselekedni, ha az számára politikailag káros. Legtöbb vezetőnk erre nem képes.”

A becsületességet is tanulni kell, hiszen egyetlen csecsemő sem születik becsületesnek:

“Az a politikus válik becsületessé, aki hosszú időn keresztül szándékosan gyakorolja, hogy kritikus helyzetekben korrekt, erkölcsileg helyes módon döntsön. Szándékosan kell gyakorolni az alázatot, a szerénységet, úgy, hogy szájkosarat teszünk az egónkra. ”
Az ellenzéki oldalon hiába várnak egy politikai messiásra

“Ahogy egyik napról a másikra senkiből sem lesz hegedűművész vagy szívsebész, úgy vezető sem. Öledbe eshet egy poszt, de ettől még nem leszel sikeres politikus. Sok-sok tanulás, tudatos gyakorlás és megérés nélkül csak kudarcra számíthatsz.” /…../ “A magyar politikusok nem akarnak igazi vezetőkké válni, többségüknek csak a poszt kell, felelősség nélkül.”

Kitért arra is, hogy az országnak nem feltétlenül női országvezetőre van szükség, de arra igen, hogy a hatalom gyakorlásának új, szoft formája alakuljon ki:

“Az együttérzésre, az idealizmusra, az őszinteségre, a nyitottságra gondolok. Egyébként a világ efelé halad.” /…./ ” Nekünk is egy szelídebb, jóindulatú és kompromisszumkész kormányfőre volna szükségünk. Az sem volna baj, ha tudna mosolyogni, és nem lopna.”

Bruck Gábor arról is beszélt, hogy Orbán, Karácsony, Vona és Szél közül - függetlenül a jelöltek támogatottságától és esélyeitől – milyen típusú miniszterelnökre lenne szüksége ma Magyarországnak:

“A négy jelöltből három harcos típus, nem beszélnek, hanem kiabálnak, döntően a saját érdek és az egó vezeti őket. Karácsonyt látom csak olyannak, aki kompatibilis lehet az új kultúrával. Nem vezénylő tábornok akar lenni, hanem edukátor, nem akar mindenben egyedül dönteni, és talán újra volna parlament. És van még egy szempont: kinézem belőle, hogy ha rosszul végezné a dolgát, le lehetne mondatni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.