2018. március 1., csütörtök

CSAK AZÉRT OLYAN MAGASAK, MERT MI TÉRDEPELÜNK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.02.28.


Minden rendelkezésünkre álló statisztika és hétköznapi tapasztalat is azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány mostohagyerekként bánik az egészségüggyel. Kelet-Európa egyetlen országa sem jeleskedik a közösen megtermelt erőforrások népjóléti rendszerekbe való visszaforgatásában, és az egészségügy nálunk még ebből a kevesebből is kevesebbet kap, mint az EU-s átlag.

Az általános alulfinanszírozottság rányomja a bélyegét az egészségügyi ellátás minőségére, óriási egyenlőtlenségek vannak már a hozzáférés terén is. 2014-ben kb. 18 ezer ember veszítette életét az ellátórendszer hiányosságai miatt, ezek az életek mind megmenthetők lettek volna, ha kormány hajlandó lenne elegendő forrást biztosítani.

Ehelyett azonban inkább a betegek nyakába varrják a rendszer rossz minősége miatti felelősséget, ahogy tette ezt Németh Szilárd is nemrégiben, mondván: „Van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz”.

Anno a vizitdíj bevezetésekor a Gyurcsány-kormány is ezzel magyarázta a díj szükségességét, hogy túl sokat szaladgálunk a dokihoz. Ez ellen akkor a Fidesz egy népszavazással küzdött, és győzött is – úgy látszik, változnak az idők.
Ez már csak azért is orbitális marhaság, mert a problémáink épp abból fakadnak, hogy nem járunk eleget orvoshoz, illetve hogy nincs kiépített népegészségügyi rendszerünk, amely a megelőzésre figyelne, és garantálná, hogy gyógyításra már kevesebben szoruljanak, hiszen kevesebben betegednének meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.