2018. március 23., péntek

CSŐDÖK VÁRHATÓK AZ ÉPÍTŐIPARBAN - A BANKOK VIHETIK MAJD A LAKÁSOKAT?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.23.


Az építőiparban óriási a megugrás, de közben megmaradt a szektor legnagyobb kockázata, a vállalatok alultőkésítettsége, ez pedig a csődök növekedéséhez vezet már az idén – állapítja meg szektorelemzésében egy hitelbiztosító. Akad szakértő, aki az esetleges kormányváltás utáni változásoktól tart. Minderre pedig nem árt, ha a most lakásvételt fontolgatók is figyelnek.

Egyre többen aggódnak, hogy a lakáspiac erőteljes felpörgetése később alaposan visszaüthet. A jegybank új ajánlásokat adott ki a banki kockázatok mérséklése érdekében, és egyre többet hallani határidőcsúszásokról, nem megfelelő minőségű kivitelezésről vagy folyamatosan emelkedő költségekről a lakásépítési piacon. Nemrégiben arról is írtunk, hogy miközben újabbak szállnak be, egyre többen már szabadulnak a befektetésként vett lakástól.

Az Atradius hitelbiztosító friss elemzésében tulajdonképpen újabb veszélyekre hívja fel az újépítésű lakás vételét fontolgatók figyelmét. A társaság országigazgatója szerint a magyar építőipar kilátásai az elmúlt két év fejlődése ellenére sem egyértelműen pozitívak. Vanek Balázs azt mondta, hogy bár tavaly 129,5 százalékkal nőtt a szerződésállomány, a termelés pedig közel 30 százalékkal bővült, megmaradt a szektor legnagyobb kockázata, a vállalatok alultőkésítettsége. A tőkehiányos szektorban ez várhatóan a csődök 5-10 százalékos növekedéséhez vezet az idén – összegezte Vanek Balázs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.