2018. március 1., csütörtök

ELIOS-ÜGY: EZT PRÓBÁLJA ELTITKOLNI A KECSKEMÉTI ÖNKORMÁNYZAT

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.03.01.


Titkolózik az Elios-szal kötött szerződésekkel kapcsolatban a kecskeméti önkormányzat, ezért megmutatjuk, hogy mit írt a projektről az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a jelentésében

Több ellenzéki párt fogott össze annak érdekében, hogy megszerezzék azokat a szerződéseket, amelyeket egyes önkormányzatok kötöttek az egykor Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliosszal a közvilágítás felújítására. Kedden az e célból alakult árnyékbizottság Kecskeméten próbált betekinteni az iratokba, ám ezt az önkormányzat megakadályozta.

A kecskeméti projekt második üteme szerepel a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentésben, amelyből kiderül, hogy az Elios milyen feltételekkel nyerte el a projektet és az is, hogy Tiborcz István üzlettársáék végzik a karbantartást.
Nem volt konkurencia

A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az I. ütem összköltségét 575 millióra, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez

Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Lázár János vezette Miniszterelnökség átvállalta,

ahogy több más település esetében is. Az uniós támogatásról szóló döntés alig két hónappal korábban született meg, ez 483 millió, illetve 346 millió forint támogatást jelentett a projekthez.

A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A lehetséges ajánlattevők körét szűkre ezúttal is, mint például Zalaegerszegen, igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek. Kecskeméten az ajánlattevőknek a következő feltételeknek kellett megfelelniük:
  • a pályázatot megelőző két évből fel kellett mutatniuk olyan LED-es közvilágítási projekthez köthető megbízásokat, amelyből legalább 200 millió forint bevételre tettek szert,
  • a megelőző 60 hónapból rendelkezniük kellett LED-es közvilágítási megbízásból származó két olyan, 630 millió forint összértékű szerződéssel, amelyből az egyik legalább 450 millió forint értékű volt és minimum 4500 LED-lámpa felszerelésére vonatkozott, továbbá
  • volt olyan egymást követő 5 hét, amikor a cég legalább 400 lámpát (LED-es vagy sima) szerelt fel hetente,
  • rendelkezett olyan műszaki vezetővel, akinek volt legalább 1 darab, minimum 200 ezer forintot elérő közvilágítás korszerűsítése során szerzett szakmai tapasztalata.
A közbeszerzést az első szakaszban 3053 darab lámpára írták ki, a másodikban pedig 2239 darabra, amelyeknek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártott világítóeszközökével.

Az önkormányzathoz (látva az elvárásokat, nem meglepő módon) egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól
,

a szerződést pedig 2014. április 22-én meg is kötötték mindkét ütemre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.