2018. március 13., kedd

FICO KORMÁNYA MEGBUKHAT, DE A FICO-KORSZAKNAK MÉG NINCS VÉGE

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2018.03.13.


Mindenki örül, megbukhat a harmadik Fico-kormány, az előrehozott választások elkerülhetetlennek tűnnek. Ugyanakkor ami első látásra olyan szépnek látszik, közelebbről megnézve, mégsem olyan egyértelműen lefutott meccs. Szlovákiában óriási patthelyzet is kialakulhat, de akár még Fico is miniszterelnök maradhat. Hogyan? Erről írunk gyorselemzésünkben.

Ami biztos, hogy több forgatókönyv közül válogathatunk. Nézzük.

1. A Smer és az SNS belemennek az előrehozott választásokba

Robert Fico szlovák miniszterelnök és a Smer párt a Híddal folytatott tárgyalás idején elutasította az előrehozott választásokat. A következő napokban a párt vezetése mégis dönthet úgy, hogy beleáll egy ilyen forgatókönyvbe. Erre elsősorban azért kerülhet sor, hogy az egyre növekvő utcai ellenállást és tiltakozóhullámot mérsékelje, és kivonja a történetből az utcai politizálást.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetősége még a Híd hétfő esti bejelentése előtt arról beszélt, hogy számukra is elfogadható egy előrehozott választás.

Ami biztos: a 150 tagú szlovák parlament jelenlegi felállása alapján minimum 90 szavazatra szükség van, hogy ez a forgatókönyv megvalósuljon, tehát a kormánykoalíció pártjain kívül (78), szükség lesz ellenzéki szavazatokra is. Miért? Szlovákiában legkevesebb 90 szavazatra szükség van, hogy az alkotmánytörvénnyel lerövidítsék a választási ciklust.

Ha ez a szcenárió összejön, a jelenlegi kormány változatlan formában kormányozhat a választásokig. A szlovák miniszterelnököt továbbra is Robert Ficónak hívják.

Bugár Béla hétfőn este azt is bejelentette, hogy a következő tárgyalást pártja az SNS-szel folytatja. Itt arra kell figyelni, hogy a 90 parlamenti szavazat összejöhet a Smer nélkül is, elég ha a Híd megállapodik az SNS-szel.

Az olvasó joggal kérdezheti, mégis, akkor miről akar tárgyalni Bugár az SNS-szel?

A választásokat annak kihirdetése után leghamarabb 110 nappal lehet megtartani, csakhogy az már a nyári uborkaszezon kezdete, így jó esély van arra, hogy leghamarabb 2018 őszén lehetnek Szlovákiában előrehozott választások. Az emberek pedig felejtenek, ha a kormánykoalíció megállapodik ebben a forgatókönyvben, elképzelhető, hogy akár hasonló felállásban, újraválasztva is folytathatják kormányzásukat. Onnan nézve pedig értelmet nyer, mi történt hétfő este:

Bugár Béla csak húzta az időt, és időt nyert a Fico-kormánynak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.