2018. március 25., vasárnap

JOBBIKOS LÉLEKCSERE

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.03.24.


Még nem dőlt meg, de erősen inog a tétel, hogy kormányváltás csakis akkor lehetséges, ha az egyéni körzetekben létrejön a teljes ellenzéki összefogás. Annak ellenére kirajzolódtak másfajta forgatókönyvek, hogy a hódmezővásárhelyi időközi választáson pontosan ez a modell működött sikeresen: egyetlen jelölt állt szemben a fideszessel.

A parlamenti választáson nem így lesz.

Szemben a baloldallal

A baloldali pártokban hosszú hónapokon át vitatkoztak arról, hogy szabad-e együttműködni azzal a Jobbikkal, amely nemrég még szélsőjobboldali pártként heveny cigányellenességben, antiszemitizmusban és gyógyíthatatlannak tűnő homofóbiában szenvedett, amelynek holdudvarához olyan szervezetek tartoztak, mint az általa életre hívott Magyar Gárda, vagy a náci vezetővel működő Betyársereg. A baloldalon nem vették észre – ha észrevették, nem törődtek vele –, hogy Vona Gábor pártelnök komolyan gondolja, amit máskülönben az első pillanattól kezdve makacsul ismételgetett: a Jobbik önállóan, mind a 106 egyéni választókerületben saját jelölttel indul.

Ne csodálkozzunk rajta. A Jobbik nagy utat tett meg a 2013 őszén elindított cukiságkampánytól a most is zajló néppártosodási kísérletig. Az MSZP-vel vagy a Demokratikus Koalícióval kötendő szövetségnek akár csak a lebegtetése is akkora ugrást jelentene, hogy a Jobbik könnyen a szakadékban találhatná magát.

Vona Gábor másfél éve jelentette be, hogy elvette a Jobbik lelkét, amit ő adott a pártnak. Közlése szerint sok gondolkodás, töprengés és álmatlan éjszaka után jutott arra az elhatározásra, hogy a bezárkózó „nemzeti radikalizmus” helyett olyan modern konzervativizmusra van szükség, amely – szavaival élve – őseink hasznosítható hagyományai, nemzeti értékeink és a felgyorsuló, modern világ kihívásai és jelenségei közé hidat tud építeni. A pártvezető ekkor felidézte a Gyurcsány-kormány elleni utcai zavargások időszakát is. A Jobbik korábban a széles társadalom számára lényegében ismeretlen, helyét kereső csoport volt. Aztán a 2006-os események okozta zűrzavarban a kis pártocska „valódi közösséggé cseperedett, a nemzeti radikális szubkultúra gyűjtőpártjává vált, lelket teremtett magának, amelyért a tagok akár tűzbe is mentek volna”.

A Jobbik identitása tehát, bármilyen átalakulásokon ment is keresztül, jelentős részben a baloldallal való (erőszakos) szembenállásra épült. Vona Gábornak úgy kell levezényelnie a lélekcserét, hogy pártja identitását ne rombolja el teljesen. Különben azt kockáztatja, hogy a Jobbik légüres térbe kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.