2018. március 2., péntek

JÓL LÁTSZIK A FIDESZ-RANGLISTÁN, KIKET BÜNTETETT ORBÁN

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.03.02.


Németh Szilárd, Gulyás Gergely és Seszták Miklós alaposan feljött, Lázár János, Rogán Antal és Kósa Lajos pedig visszaesett a Fidesz országos listáján. Összevetettük a mostani Fidesz-rangsort a négy évvel ezelőttivel: Orbán néhány embernek finoman üzent.

A lista sorrendjét a Hvg.hu szerint előzőleg kevesen ismerték, maguk az érintettek sem tudhatták biztosan, hogy Orbán Viktor hányadik helyre sorolja őket. Néhányan előzőleg sejthették, hogy nem lesznek befutó helyen, volt, hogy nem is küzdöttek érte, ám a listás helyüket ők sem ismerték.

Meddig megy el a lista?

A Fidesz–KDNP 2018-as listáján 279-en szerepelnek, de értelemszerűen csak az előkelő helyen szereplők jutnak be a parlamentbe. A választások után a képviselők a Fidesz, illetve a KDNP frakciójába ülhetnek majd.) Az előzetes számítások szerint, a mostani kutatások alapján nagyjából 40-50 helyet nyer a Fidesz listáról. Az egyéni győztesek az egyéni választókerületekből jutnak be; ilyenkor a listán utánuk következő eggyel előrébb ugrik a sorban.

Így nagyjából 70 helyig mehet majd a Fidesz-lista. Az ennél rosszabb helyen szereplők már nagyon izgulhatnak a parlamenti helyükért, vagy le is mondhatnak róla.

2014-ben a Fidesz–KDNP 37 mandátumot szerzett listáról, de mivel sok volt az egyéni győztes (96 vk-ban nyertek), a lista a 65. helyig ment el. Varga József még bejutott, a 66. helyen szereplő újbudai Király Nóra szomorkodhatott. Ő nem került be, és most sincs erre esélye, jócskán visszaesve a 157. helyet kapta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.