2018. március 11., vasárnap

KECSKÉT ÁLDOZTAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ
2018.03.11.


Lesz ma itt minden, mint a vásár... jó blogajánlóban. Kecskét áldozunk Afrikában, ügyet intézünk Berlinben és olyat látunk Angliában, amit már nagyon régen nem. Kezdjük a legmesszebb, Ghánában!

Méghozzá a Mayree blog segítségével. Uncle Joe ugyanis mostanában Afrika és Magyarország között osztja meg idejét, és Ghánában azért tapasztal néhány olyan dolgot, ami európai szemmel minimum érdekes. Például az állatáldozat munka előtt biztos, ami biztos alapon.

„Az áldozat igazi, az egyik főnök (egy igazi paramount chief), akinek a területén áthalad a mérés, kikötötte, hogy addig nem kezdhetünk, amíg áldozatot nem mutatnak be.

Hát legyen, elvégre ki az a címeres ökör, aki ép ésszel összerúgná a port a ki tudja milyen istenségekkel? Még jön valamelyik oszt megbabrálja a vibrók nagynyomású hidraulikus rendszerét, vagy teszem azt befagyasztja a geofonokat.

Asszem kecskét áldoztak (vagy birgét), amit aztán be is kebelezett az úri közönség. Él bennem egyfajta gyanú, hogy az igazi cél ez utóbbi volt, és ha teszem azt a közösség szállította az alanyokat és így nem került semmibe a kajcsi, az egyben engem igazol. Ezt majd még komolyabban megvizsgálhatjuk, ha sikerül Iantől megszerezni a videjót, mivel ő ott volt és fölvette a procedúrát.

Azt nem láttam, hogy áldozati vérrel megspriccelték-é a vibrókat, a kábelt, geofonokat, vagy a műszerkocsit, mindenesetre gondolkodom egy nyúlláb, vagy hasonló beszerzésén. Ámbár mióta van egy spéci amuletem, azóta nem hiszek a babonákban, de azért ki tudja? Itt Afrikában hátha nem úgy mennek a dolgok... (...)

Egyébként Tamalebe történő leszállásunkkor felülről figyelhettük meg a település szerkezetét, és úgy tűnik, hogy minden család a körkörös védekezés taktikáján alapuló struktúrát részesíti előnyben.

Modernebbek beletoldottak egy-egy kocka épületet is, de meghagyták a többi kunyhót. Kör alakú, hosszú, nádszerű fűvel borított kis épületecskék kört alkotnak, a közöttük található rést agyagfal tünteti el.

Majd az esős évszak alatt meglátjuk azt, hogy miként szuperálnak, de tuti ellenállnak az elemeknek, nem mai találmányok...

A faluba, kút híján, a nem is olyan közeli, gáttal határolt vízgyűjtőből lányok és asszonyok hordják a vizet. Vagy a rőzsét (ezt nem a tóról, szerintem).

Aztán a szokásos termeszvár, ezzel egyszerűen nem tudok betelni. Hogy azok a kis genyák ilyet képesek építeni AutoCAD és minden mérnöki képzettség nélkül... eszem megáll és csak néz."

Ha érdekel, hogyan néz ki a termeszvár (elképesztő egyébként), akkor kattints az eredeti posztra, ami egyébként is tele van fotókkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.