2018. március 27., kedd

KELETI NYITÁS: ARAB ÚTON A KENŐPÉNZ MILLIÁRDOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN, SARKADI NAGY MÁRTON
2018.03.27.


Feltűnő igyekezettel cáfolja a kormánygépezet az új botrányt: elcsalt milliárdok vándoroltak keletre, hogy aztán arab strómanok befektetéseiként bukkanjanak fel újra itthon.

A rendőrség, az ügyészség de még a jegybank is igyekezett cáfolni a Magyar Nemzet hétfői cikkét, amelyben az állt: az FBI gyanúja az, hogy magyar kormányzati szereplőknek kenőpénzként kifizetett 3-4 milliárd euró vándorolhatott arab és ázsiai számlákra. Ugyanakkor a szokatlan elánnal kiadott közlemények egyike sem konkrét cáfolat, inkább csak homályos célozgatás arra, hogy a kampányra időzített kiszivárogtatásról van szó. A meg nem nevezett amerikai forrásokra hivatkozó Magyar Nemzet-cikk szerint a pénzmosási hálózat egyik futárja, egy magyar férfi jó ideje az FBI dokumentumaival „védett tanúként” él az Egyesült Államokban.

A lap szerint az FBI értesítette a százmilliárdos pénzmosás gyanújáról a magyar hatóságokat és hozzájárultak volna ahhoz, hogy közösen kihallgassák a férfit. A magyar felet azonban valamiért nem érdekelte ez a lehetőség. A magyar kormányszereplőket érintő, milliárdos pénzmosásra utaló konkrét okirati bizonyítékot a lap még nem mutatott be, csak annyit közölt: az óriási összeget néhány milliárdonként emelték le magyar kormányközeli bankok számláiról, majd ebből gyémántot vásároltak, vagy az iszlám világ párhuzamos bankrendszerén a Havalán keresztül vittek ki külföldre. A lap szerint a pénz egy része arab strómanokon keresztül érkezett vissza Magyarországra, ahol luxusszállodákat és kastélyokat vettek belőle az arab befektetők.

Lapunk az ügyben megkereste a Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, ám ott nem kommentálták az ügyet.

Összeáll a korrupciós mozaik

Az új botrány összeérhet a Pharaon-üggyel, de akár a Kósa-örökséggel – legalábbis a Jobbik és az LMP szerint. A Jobbik nem tartja elképzelhetetlennek: az 1300 milliárdos rejtélyes csengeri örökség lett volna a fedőtörténete annak, miként kerül a hatalmas, korrupcióból származó összeg Magyarországra.Demeter Márta, az LMP képviselője arra emlékeztetett: a Magyarországon luxusingatlanokat vásároló, nemrég elhunyt Gaith Pharaont talán azért nevezte Orbán Viktor professzornak, mert a törvénytelen forrásokból származó pénzek tisztára mosásához értett.

Más ügyekhez képest feltűnő gyorsasággal reagáltak a magyar hatóságok. A bankfelügyelet szerepét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a már csak a hírben szereplő 3-4 milliárd eurós összeg nagyságrendje miatt is "nyilvánvalóan alaptalannak", a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja a cikket. Arról ugyanakkor az MNB nem ír, hogy vizsgálatot indítottak-e az ügyben. Reagált a rendőrség és az ügyészség is a napilap cikkére, ám csak meglehetősen homályos és foghíjas közleményekben próbálták cáfolni az ügyet. Így a Legfőbb Ügyészség csak annyit közölt: nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi szervei felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy kihallgathatják a szökésben lévő személyt. Azt ugyanakkor nem közölte, hogy más, magyar bűnüldöző hatósághoz érkezett volna ilyen felajánlás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.