2018. március 29., csütörtök

KELJ FEL A FOTELBŐL, ÉS CSINÁLJ VALAMIT!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2018.03.28.


Fanyalgunk, posztolgatunk, esetleg elmegyünk tüntetni, márpedig amíg így teszünk, addig Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor marad. Vélemény.

Amikor a Facebookon ismert értelmiségiek vitáit olvasom arról, hogy össze kell-e fogni a Jobbikkal vagy elég az LMP-vel, amikor arról megy a lájkgyűjtő posztok végeláthatatlan megosztása, hogy lesz-e 2022-ben választás, vagy beköszönt az új Rákosi-korszak, amikor családi találkozókon kinevetnek, ha arra kérem tehetősebb rokonaimat, hogy támogassák anyagilag is a kedvenc pártjukat – bármelyik is legyen az –, amikor az ismerőseim arról posztolnak, hogy a kireszavazzunk.hu, a taktikaiszavazas.hu vagy melyik weboldal képes legbiztosabban megmondani, hogy melyik jelöltre kell szavaznunk, hogy leváltódjon az Orbán-kormány, de legalábbis megakadályozzuk a kétharmadot, akkor szomorú és dühös leszek.

Azért leszek dühös és szomorú, mert a baloldali-liberális értelmiség, a felső néhányszázezer, a kormányváltást óhajtók népes tábora úgy áll a politikához, hogy az valami olyan, amelyet majd a pártok igyekeznek csinálni, nekünk pedig legfeljebb az a feladatunk, hogy négyévente elmenjünk eltartott kisujjal szavazni. Majd fanyalgunk tovább, posztolgatunk, esetleg elmegyünk tüntetni (de azt is csak akkor, ha nem pont akkorra kaptunk végre jegyet Pintér Bélához). Márpedig amíg így teszünk, addig Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor marad.

Az a helyzet ugyanis, hogy ha nem vagyunk hajlandóak időnket és pénzünket áldozni a politikára, a Fidesz egyszerűen megint megszerzi a választók legnagyobb kisebbségét magának. A Fidesz nagyságrendekkel több pénzből és emberi erőforrásból kampányolhat, övé a média és a csak papíron független intézmények. Mindezeken felül a fotelkritikus ellenzéki táborhoz képest lelkes, tevékeny és hangos szimpatizánsközössége van. Igen, a Fidesz rengeteg embert fizet, hogy ajánlásokat gyűjtsenek, plakátoljanak, ellenzéki plakátokat tépkedjenek, telefonáljanak, mozgósítsanak. De még ezen felül is valószínűleg több ember dolgozik a Fidesznek és álciviljeinek ingyen, lelkesedésből, mint az ellenzéknek. Ilyen körülmények között pedig kevéssé meglepő, hogy az ellenzéknek kevés esélye van eljutni a fideszesekhez, a bizonytalanokhoz és az inaktívakhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.