2018. március 12., hétfő

KÍNA: DADA-IZMUS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BENDA ISTVÁN
2018.03.09.


Hétfőn megkezdődött az általában kéthetes pekingi „parlamenti szezon”. Az évente egyszer teljes ülést tartó Országos Népi Gyűlés (de jó nekik!) valójában nem tartogat meglepetéseket. Pontosabban az lenne a meglepetés, ha az előzetes várakozásokra rácáfoló döntéseket hozna a legfelső párthatározatokat automatikus igenjével megpecsételő törvényhozás.

Már a menetrend sokatmondó. Vasárnap közzétették az országirányító párt Központi Bizottságának „javaslatait”. Pénteken összeült a Népi Politikai Tanácskozó Értekezlet, egyfajta népfront jellegű tanácsadó testület. Hétfőtől pedig jöhettek a pecsétnyomó honatyák (és jóval kisebb számban honanyák). Ők tehát már gondosan előkészített döntésekről vitatkoznak.

Azzal, hogy a „Hszi Csin-ping-i gondolatot a kínai típusú szocializmus új korszakáról” a párt statútuma után az állami alkotmányba is becikkelyezik, az elnököt maói magaslatokba emelik. Eddig csak a Nagy Kormányost méltatták arra, hogy személyét még életében beiktassák az alaptörvénybe. A birodalmat megújító nagy utód, Teng Hsziao-ping csupán halála után érdemelte ki ezt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.