2018. március 24., szombat

KÍSÉRLET JÁRJA BE EURÓPÁT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2018.03.23.


...De mi lesz?

Jósolni könnyű, csak ne kérjék számon, mit jósoltunk. Amire építeni lehet, az eddigi tendenciák. Azokból pedig, ha változatlanok maradnak, világosan kitűnik, hogy az autonómiák további visszaszorítása várható. A rektorválasztásokba való közvetett beleavatkozás terjedni fog, az egyetemek engedelmességét a pénzügyi stabilitásuk számára kulcsfontosságú pályázatokkal egyszerű lesz kézben tartani, és a renitens rektorok is kénytelenek lesznek mosolyogva egyezkedni a tárca utasításait követő kancellárokkal.

Ugyancsak könnyű lesz a szakoknak, illetve létszámaiknak engedélyezésével befolyásolni egy-egy intézmény működési kereteit. A „kapacitásoknak”, vagyis az egy évfolyamba felvehető hallgatók és közöttük az állami ösztöndíjasok száma, valamint szakok közötti elosztása is az EMMI előjoga marad. Az Oktatási Hivatal, azaz a tárca, egyre inkább átveszi, pontosabban lenullázza az elvben független MAB szerepét, részben azzal, hogy továbbra is szabotálja a MAB döntéseinek végrehajtását, részben önálló jogosítványai érvényesítésével.

Újdonság lesz a ma még ismeretlen elvekre és gyakorlatra támaszkodó kompetenciamérés, amit a felsőoktatási stratégia már rég megígért, de aminek csak a híre került elő pár hónapja. Tény, hogy akik ezzel a kutatással eddig hozzáértő módon foglalkoztak, nem kaptak felkérést a kidolgozására, ezért valószínű, hogy az e célra szánt kétmilliárdnyi uniós forrást „baráti erszényekbe” csorgatják.

Ami nem meglepő, ha a tavaly nyáron kötelező parancsban előírt elektronikus tanulmányi rendszer történetét tekintjük előzmény gyanánt. A korábban több helyen, ha nem is hibátlanul, de elég jól bevált ETR-ről (Egységes Tanulmányi Rendszerről) át kellett állni a máshol sok panaszra okot adó Neptun nevűre, amelyet azóta is átkoznak a váltani kényszerült intézményekben. Csakhogy az atlatszo.hu megírta, hogy a Neptun (és a közoktatásra parancsolt Kréta) rendszerek tulajdonosa Palkovics államtitkár korábbi cégtársa volt, így sokan úgy gondolják, értik a változás okát. Ahogy tavaly nyáron a kormánnyal megállapodást kötött Magyar Telecom is betörhetett az egyetemi piacra, miután kötelezően előírták, hogy a másokkal kötött eddigi flottaszerződéseket haladéktalanul fel kell mondani. Mint tudjuk, a fillérekért is le kell hajolni, márpedig az egyetemi közbeszerzésekben sok-sok fillér maradt eddig kihasználatlanul...

Tovább fog növekedni például az egyházi intézmények aránytalanul nagyobb támogatása az államiakkal szemben, pedig ezekben az idei tanévben a hallgatók 87 százaléka tanul, szemben az egyháziak 8, illetve a magánfőiskolák 5 százalékával. Szép példa volt erre a Református Egyetemnek ajándékozott (és állami forrásokból felújított!) több tízmilliárdos épületvagyon. Nemcsak abszolút értékben, hanem arányaiban is csökken viszont a diplomások száma, ami szomorú jövőt vázol fel előttünk.

De lesz mitől tartania az MTA-nak, illetve kutatóintézeteinek is, hiszen elég egy sürgősséggel meghozott törvény ahhoz, hogy esetleg a nemzetközi ranglistákra hiába ácsingozó NKE részeivé tegyék őket, de legalábbis az NKE profiljába illeszkedő egyedeiket, hátha az idegen tollak majd meghozzák a dicsőséget. Mert az jól látszik, hogy a garmadával alapított és kormányalárendeltségben működő (ál)tudományos intézetek, mint a Veritas, Nemzetstratégiai, Nemzetpolitikai, Migrációkutatási (!), Nyelvstratégiai, Rendszerváltás-kutató és a Terror Házában működő hosszú nevű, nem elfeledkezve a nemsokára megalapítandó – és eredetileg a Jobbik programjában szereplő – őstörténeti intézetről, szóval ezek a feltehetőleg több (tíz?)milliárddal kistafírozott „kutatóhelyek” a nemzetközi tudományban mikroszkóppal sem láthatók, ezért őket hiába is rendelnék az NKE alá, tőlük nem várható javulás.

És ha az MTA akadékoskodna, akkor akár meg lehet alapítani egy „Nemzeti Tudományos Akadémiát” is, hiszen láttunk erre példát nemcsak a bolsevik időkben, hanem a Magyar Művészeti Akadémia esetében is. Csak egy kétharmados törvényt kell alkotni, és a mamelukjaink gond nélkül megszavazzák.

Persze ebből a rémálomból én mielőbb felébrednék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.