2018. március 29., csütörtök

KÖDÖS ORSZÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.03.29.


Zsoldosokat lát Orbán Viktor, kétezret, akik Soros hadseregeként kormányt buktatnának, hogy aztán különös mániájukból fakadóan bevándorlóországot csináljanak a magyar hazából. A nemzetközi helyzet olyannyira fokozódik, hogy migrációval foglalkozó hazai civil szervezetek kerülhettek provokatív titkosszolgálati akció célkeresztjébe. E gyanúra válaszul a kormány nemhogy meghátrált volna, hanem a „Soros-szervezetek” betiltását emlegeti. Orbán egy lapra tett fel mindent, a menekültellenes hisztéria fokozása nem pusztán retorikai keménykedésre sarkallja, hanem a putyinizálás felgyorsítására ösztönzi.

Csakhogy közben a hódmezővásárhelyi időközi választás megmutatta, kijöhet a matek, adódhat olyan politikai helyzet, amikor a Fidesz-ellenes társadalmi többség tényleg legyűri a kormánypártot.

Az összefogást felváltotta az esélyes ellenzéki jelölt hívószava, a pártok megegyezése, illetve a választópolgárok átszavazási hajlandósága, és főként tömeges aktivitása radikálisan növelheti az ellenzéki egyéni győzelmek számát a választáson. Ez nemhogy a kétharmadtól, de akár a kormányalakítási többségtől is megfoszthatná a Fideszt.

Az önmagában sem egységes baloldal több egyéni sikert arathatna, mint korábban, a választókerületi ellenzéki áttörés legnagyobb nyertese azonban a Jobbik lenne. Ennek oka, hogy minden belső vita ellenére egységes politikai tömbként lép fel a választáson, míg a baloldali-liberális pártok osztódása megbosszulja magát, s számos kerületben nem tudnak élni az egyszerű többségi szisztéma előnyével, azzal, hogy akár harmincegynéhány százalékkal győzelmet lehet aratni, mert ha vannak is ennyien, több darabban vannak.

A Jobbik évek óta néppártosítja magát, hogy csökkentse a rá adott szavazat „költségét”. Vagyis tudatosan igyekszik elérni, hogy a szavazópolgár minél kevésbé érezzen lelkifurdalást a Jobbikra adott voks miatt, és

tényszerűen igaz, hogy a Fidesz sok kérdésben ma már szélsőségesebb a Jobbiknál.

A legnagyobb támogatottságú ellenzéki pártként a Jobbik többtucatnyi körzetben szolgáltathatja azt a bizonyos esélyes ellenzéki jelöltet. Az így begyűjthető egyéni mandátumok révén a Jobbik a tényleges támogatottságánál nagyobb országos térnyerést valósíthat meg április 8-án.

A baloldali, liberális és ökopártok politikai oldalnak semmiképpen sem nevezhető világában az MSZP–P és a DK megegyezése, valamint konkrét jelöltállítási döntései sok helyütt nem elegendők a győzelmi esély beváltásához. Az LMP kétszer egy órát fordított nyilvános egyeztetésekre, s mintha elsősorban azt kívánta volna demonstrálni, hogy továbbra sem beszél egy nyelvet a szocialistákkal és a DK-sokkal. Így viszont az LMP egyéni kerületi sanszai legfeljebb egy számjegyűek. Az Együtt és a Momentum néhány körzetben tényező lehet, de a bejutásukkal kapcsolatos kételyek végzetesen lerontják alkupozíciójukat, hiába tesznek kétségbeesett visszaléptetési gesztusokat a többi pártnak. A Jobbik esélyeit viszont az is növeli, hogy távol marad ettől a közegtől. Egy benzinkúti LMP-s kávézást leszámítva Vona Gábor nem tárgyal, a március elején tartott oktatási fórumot leszámítva még csak nem is vitázik az úgynevezett demokratikus ellenzékkel a kampányban, hagyja, hogy a saját mocsaruk húzza le őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.