2018. március 3., szombat

KORMÁNYZÓKÉPESSÉG

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.03.03.



A vásárhelyi polgármester választás ellenzéki jelöltjének váratlan és nagyarányú győzelme után szinte örömtáncot járt az ellenzék. Különösen az azokat támogató pártok szavazói között volt felhangolt állapot, ami szinte azt a látszatot keltette, hogy az április 8-ai választás már lefutottnak tekinthető, a győzelem immár a kezünkben van, csak ki kell érte nyúlni. Ez persze emberileg érthető, hiszen olyan mítoszt rombolt le az új polgármester, amit szinte mindenki alapvetőnek és megmásíthatatlannak gondolt: a Fidesz magabiztosan uralja a politikai mezőnyt, és onnan még egy atombombával sem lehetne kirobbantani őket. Ma már tudjuk azt, hogy sok egyébként mellékesnek tűnő tényező együttállásának kellett lenni ahhoz, hogy a vásárhelyi eset megtörténhessen.

Ma sem árt még hangsúlyozni ezekből néhányat, ami szerintem döntő jelentőségű volt az új polgármester győzelmében. Egy kívülről, a civil életből érkező személyről volt szó, akinek nem volt politikai múltja és ezért nem lehetett rossz politikai múltja sem. Az ellenzéki jelölt mindezen túlmenően a helyi közösségben meglehetősen jól ismert volt, aki a munkájával kiérdemelte azt a megbecsülést, ami feltétlenül szükséges az általános elismertségéhez. Gyakorlatilag úgy tekinthettek rá, mint egy olyanjobboldali jelöltre, aki eddig még nem sározódott be a piszkos politikai harc során és aki egy új távlatot tudott felmutatni a város fejlődése szempontjából. Sok egyéb más tényező mellett talán azért is fogja támogatni a helyi Fidesz az új polgármestert, mert ezen tényezők együttállása biztosíthatja azt, hogy a város perspektívájában jó fordulat állhat be. Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy sem a Fidesz vezérkara, sem pedig a helyi Fidesz nem kiáltott azonnal manipulációt, választási csalást és bár nyilván a kedvüket szegte a választási kudarc, de emelt fővel viselik annak következményeit. Az is pozitív lépés volt, hogy a korábbi alpolgármesterek lemondtak a hivatalukról, amivel utat nyitottak annak, hogy az új polgármester választhassa meg a vezető társait. Azt gondolom, hogy most a Fidesz egy tanulási folyamaton esett keresztül, aminek az volt a lényege, hogy a politika nem uralkodás egy nép, vagy város felett, hanem szolgálat, amit ki kell érdemelni. Ez az új viselkedési forma a Fidesz részéről, bárki bármit mond, egészen demokratikus volt, amit mindenképpen a Fidesz számlájára pozitívumként lehet írni. Sajnos, kevés ilyet lehet mondani róluk, ami mutatja azt, hogy bizony van még mit tenniük.

De ideje most már tovább lépni és minden figyelmünket az április 8-ai képviselő választásra összpontosítani, mert annak jelentősége azért sokkal nagyobb, mint a vásárhelyi polgármester választás. Ha valamit, akkor a fentebb elmondottakat mindenképpen érdemes megszívlelnie az ellenzéki pártoknak, hiszen a jelöltállítás mikéntje mindenképpen alapvetően befolyásolja majd a választás kimenetelét. Azt feltétlenül tételként lehet kimondani, hogy a vásárhelyi polgármesterhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező jelölteknek sokkal nagyobb az esélye a győzelemre, mint másoknak. Ezért az eddigieknél több a civil életből érkező jelölt állítása szükséges, aki a korábbi élete során közbizalmat harcolt ki magának, nos, az ilyen politikusoknak sokkal több az esélye a sikerre. Ilyen jelöltek pedig vannak, mint például Mellár Tamás, vagy Magyar György személyében, akikről tudjuk azt, hogy a polgári életükben is nagy elismertségnek örvendtek. Az ilyen jelöltek ellen nem szabad egyetlen pártnak sem saját politikust állítani, mert az már nyilvánvalóan rontja az esélyeit. Nem csupán azért, mert eggyel több jelöltre lehet ezáltal szavazni, hanem azért is, mert sok választó éppen azért nem szavazna a civil jelöltre, mert kötelességének érzi az általa korábban támogatott párt politikusára történő szavazást. Továbbá: a civil életből érkezésnek megvan az az előnye is, hogy a jelölt korábban nem, vagy csak kis mértékben vett részt a pártok közötti kegyetlen politikai harcban, így minden előítélet nélkül szavazhatnak reá azok is, akik eddig a bizonytalan választók közé tartoztak. Tehát ez is egy olyan felhajtó erő lehet, ami mozgósíthatja a választóknak egy nagyobb tömegét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.