2018. március 17., szombat

KÓSA LAJOS ÉS AZ 1300 MILLIÁRDOS "ÖRÖKSÉG", DAGAD A MICROSOFT-BOTRÁNY HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.03.17.



Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával. A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB-ban helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. Kósa először tagadott, majd azt állította, csalás áldozata, a csengeri asszony azt hitette el vele, hogy rengeteg pénzt örökölt, és a kezelésben kérte a tanácsát. Utóbb kiderült az is, hogy megbízója 800 millió forintot ígért ajándékozni Kósa édesanyjának, s hogy a miniszter több ismerőse is kapcsolatban áll vele. A megbízó ellen büntetőeljárást folytat a NAV, az asszony férje a közelmúltban öngyilkos lett.

Napi: az ORFK szoftverbeszerzését is gyanúsnak tartja a Microsoft

Nemcsak a NAV, de az ORFK szoftverbeszerzését is gyanúsnak találták a Microsoft revizorai, amikor a magyarországi leány szerződéseit átvilágították. A vizsgálatba az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és az Értékpapír- és Tőzsdebizottságot is bevonták. A magyar képviselet dolgozói közül állítólag többet kihallgattak, volt, akit az Egyesült Államokban. Az itthoni cég vezetéséből ma többen is a kormánynak dolgoznak. A Miniszterelnökségen Sagyibó Viktort, a Microsoft korábbi kormányzati üzletágvezetőjét különlegesen széles jogkörrel rendelkező miniszteri biztossá nevezték ki. Korábban a sajtóban Papp István egykori Microsoft-vezérigazgató távozását is az üggyel kapcsolták össze. A vállalatvezető 2016 szeptemberében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyettesi székébe került, ahol egészen 2017 áprilisáig maradt. Ezt követően saját tanácsadó cégével kezdett el foglalkozni. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy Papp jelenleg a 170 milliárdos közigazgatás-korszerűsítési program végrehajtásában segédkezik, mint a piacot jól ismerő szakértő.

Hír TV: magyar közpénz horvát és szerb gazdáknak

Horvát és szerb gazdákat támogatott fejenként tizenötezer euróval, azaz majdnem öt-öt millió forinttal egy magyar állami alapítvány a Délvidéken – tudta meg a Célpont. A magyar közpénzből a horvát és a szerb gazdák mellett a Fidesz-kormánnyal szimpatizáló Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vezetőinek, illetve azok családtagjainak is jutott. Sok magyar gazda viszont kimaradt az Economica Hungarica Alapítvány gazdaságfejlesztési támogatásából.

Reuters: riport a keszthelyi Tiborcz-birodalomról

A Reuters az egyik legnagyobb hírügynökség, ahová az egész világot lefedő tudósítói hálózat szállítja a híreket a nap 24 órájában. Emellett havonta egy-két nagy oknyomozó anyagot is letesznek az asztalra, most Keszthelyen jártak – szúrta ki a 444. A cikk sok fotóval és dekoratív ábrával mutatja be, hogyan foglalja el a Balaton-partot a miniszterelnök belső köre: Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és üzlettársaik. Arról is írnak, hogy mekkora befolyása van Orbán Ráhelnek a turisztikai stratégia kialakításában.

444: FBI-nyomozás csaló brókerek után, magyar szállal

A London belvárosában működő Beaufort Securities brókercéget fizetésképtelenné nyilvánította a brit bankfelügyelet, és csődbiztosokat rendelt ki. Az FBI pedig már 2014 óta szaglászott a Beaufort körül, az Egyesült Államokban a közelmúltban vádat is emeltek egy 50 millió dolláros pénzmosási ügyben. A 28 oldalas vádiratban a Beaufort-csoport két cége mellett megjelenik a magyar Hujber Ottó tulajdonában álló offshore bank, a Loyal Bank is. Az amerikai vádirat szerint az FBI belize-i nyomozásának egyik informátora már évekkel ezelőtt beszámolt arról is, hogy Saint Vincent szigeten működik egy bank, ahol ő már többször tudott tisztára mosni tőzsdei manipulációkból származó bevételeket. Ez volt a Loyal Bank. A privátbanki szolgáltatásokat kínáló offshore pénzintézet a Panama-iratok körüli botrányban is szerepelt. A Loyal a korábban az orosz államadósság lebontásában tevékenykedő, és Etiópiának harci helikoptereket értékesítő MSZP-közeli vállalkozó, Hujber Ottó tulajdona.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.