2018. március 15., csütörtök

MÁRKI-ZAY PÉTER: TRIANON JÖN, HA ÚJRA NYER A FIDESZ

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER - BITA DÁNIEL
2018.03.15.



„Orbán Viktor 2010 előtt sok tekintetben a hősöm volt. Borzasztó nagyot csalódtam benne” – mondta lapunknak adott interjújában Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely új, független polgármestere beszélt arról is: félelmetes lehet a Fidesz számára, hogy milyen gyorsan eltűnik az emberekből a félelem. Fő célja most, hogy létrejöjjön egy széles körű összefogás a pártok, főként az MSZP és a Jobbik között, mert a Fidesz újabb győzelmét nemzeti katasztrófának tartaná.

Van önnél diktafon?

Igen, mindig van. Tessék. Miután azt láttam, hogy hátba szúrnak, kénytelen voltam beszerezni egyet.

Kik szúrták hátba?

Az aljegyző asszony leginkább. Már nem dolgozik a hivatalban a korábbi jegyző, az aljegyző és távozik a kabinetiroda vezetője is. Persze mindenki azt mondta, hogy ők a választás után nem maradhatnak a posztjukon. Én viszont úgy gondoltam, hogy amíg nem adnak okot a bizalmam elvesztésére, maradhatnak.

Tényleg úgy gondolta, hogy a 16 évig tartó Lázár-korszak után alkalmazkodnak az új helyzethez?

Inkább 28 év volt ez a korszak, ha Rapcsák András polgármesterségét is ideszámítjuk. Százharmincan dolgoznak a hivatalban, biztos vagyok abban, hogy van köztük, mondjuk, tíz, aki elkötelezett híve Lázár Jánosnak, és bármilyen utasítását végrehajtja, de én nem tudom megmondani, ki az a tíz. Az előítéleteket pedig nem szeretem, ha bárki bebizonyítja nekem, hogy a városért dolgozik, akkor én nem mondhatom azt, hogy a múltja miatt nem működöm együtt vele.

Kicsoda ön?

Hétgyermekes édesapa, konzervatív, keresztény, jobboldali ember. Most polgármester.

Egy ilyen ember miért gondolja úgy, 2018 elején, hogy be kell szállnia a politikába?

Azt szoktam mondani, azért, mert a politika fontosabb dolog annál, hogy politikusokra bízzuk. És amikor Hódmezővásárhelyen szétnéztem, hogy ki lehet Lázár János emberének kihívója, azt láttam, hogy ha én nem vállalom el ezt a szerepet, akkor senki. Nagyon nehéz ilyenkor azt mondani, hogy akkor én sem.

Nem úgy vágott bele, hogy hitt benne, hogy győzhet?

Nem hittem benne. Azt hittem, képesek vagyunk példát mutatni az országnak, elérünk 40-45 százalékos eredményt, és csodálatos, nagyszerű példát mutatunk.

És mi történt e helyett?


A választás napja előtti két hétben már éreztem, hogy ha megyek az utcán, máshogy néznek rám az emberek. Sokan állítottak meg, biztattak, és a Facebookon is egyre többen követtek.

Az lehetett országos hatás is: felkapta önt a média.

Az is volt. Vásárhelyen olyan megfélemlítés volt, hogy kevesen mertek követni, lájkolni.

És a kampány utolsó két hetére elmúlt a félelem?


Igen, ez látszott...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.