2018. március 9., péntek

MECSEKI MUSZÁJ HERKULES - MELLÁR PROFESSZOR KALANDJAI PÉCSEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.03.09.


Hódmezővásárhely „hosszú árnyéka”, a váratlan eredmény sokkja rátelepszik a korábban lagymatagon csordogáló kampányra. Valami megváltozott a Mecsekalján is, ráadásul Pécsen eddig sem volt túl sikeres a NER: a város adósságállománya ismét kétségbeejtő, emiatt nemrég a kormány költségvetési gyámsága alá került. A városban az ellenzék fő erői egy független jelölttel próbálkoznak, Mellár Tamás professzor a baloldal támogatottja. De mit lépjenek a többiek? Segíthetik-e Mellárt?

„Visszatért szép délvidékünk, visszaadta Orbán nékünk”, ironizál a pécsi lapokat forgatva civil informátorunk. Találkozónkra komoly lapgyűjteménnyel érkezik. Ha belelapozunk Mészáros Lőrinc MédiaWorks-kollekciójába vagy az önkormányzati salátába (Pécsi Hírek), tobzódhatunk a győzelmi jelentésekben. „Egyre látványosabb a hatalmas pécsi egyetemfejlesztés.” „300 millióval több marad a pécsi polgárok zsebében.” „Új tornacsarnokot avatnak.” Rákeresve Csizi Péter és Hoppál Péter fideszes képviselők Facebookjára, több ezren kedvelik őket. Kiderül: „A hódmezővásárhelyi választás óta még többen keresnek fel, hogy segítsék a kampányomat” – posztolja Csizi. És valóban. A közzétett képen hét koros úr állja körül Csizit, fázósan, orrukon szódásüveg-szemüveggel. Csizi spirálfüzetbe jegyzetel. Egy másik poszt patetikus zenei aláfestéssel a közelgő Békemenetet hirdeti. Ezek a szorongás online jelei.

Nem mintha a pécsi baloldal szárnyalna. Hosszú történet ez. A valaha MSZP-s fészeknek számító Pécs az évezred elején került örvénybe. Egy tragikus baleset következményeként elhunyt Toller László polgármester, utóbb Tasnádi Péter betegségben, majd következett „a Szili-csapás”, a tettyei lokátorszavazás, a fideszes Páva Zsolt polgármesteri visszatérése. A föllendülés ígéretét hozó kulturálisfőváros-projekt belefulladt a frankválságba, majd a fülkeforradalomba. Pécs kisemmizve áll a Mecsek tövében.

A város a helyiek szerint ráadásul a NER kísérleti terepe. 2013-ban a kormány (másokéval együtt) eltörölte Pécs adósságát, ám alig telt el öt év, ismét csődközelbe lavírozta magát a település. Ki tudná kihámozni, mi ártott a legtöbbet Pécsnek: a Zsolnay-gyár körüli huzavona, a gyanús Volvo-busz-projekt, a közműcégek működtetése, a Tiborcz István-féle Elios felbukkanása? 2017 májusában azt írta az Index a SzabadPécs című portálra hivatkozva, hogy újabb milliárdos hitelt vett fel a város a közvilágítás korszerűsítésére. Mivel a pályázat kiírásának idején szabad pályázati pénz nem volt, a város saját keretéből (pontosabban bankhitelből) fedezte az Orbán család segítő akciót...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.