2018. március 16., péntek

NEM JÓ HÍR ORBÁNNAK: A REUTERS (IS) BELEÁSTA MAGÁT A KÖZELIEK PANAMÁIBA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.16.


- A kormányzati korrupció bevett módszere, hogy a beavatottak előre tudják, hol kell érdekeltséget szerezni és oda utána ömlik a közpénz

- Orbán szélsőjobbos beszéddel próbálja kivédeni az ellenzék választási előretörését

- Magyarország már Putyin zsebéből kandikál kifelé, vidáman

New York Times/Reuters

1. Orbán Viktor családja és baráti köre egyre több közbeszerzést nyer el, ezt mutatja a hivatalos statisztika. Az utóbbi 8 évben Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, valamint 8 másik üzletember cégei összesen csaknem 8 milliárd forint értékben jutottak állami megbízásokhoz. Ez több, mint a 10 %-a annak az összegnek, amelyet 2010 óta ilyen célokra fordítottak. A tízek tavaly rákapcsoltak, már a pályázatok 28 %-át vitték el. Orbán hatalomra jutása előtt ez az arány csupán 1-2 % volt. A jelentés példaként megemlíti, hogy amikor a miniszterelnök meghirdette a Balaton turisztikai fejlesztését, az első új befektető, a veje, Tiborcz István volt. A gazdaságpolitika sarokköve, hogy a hazai vállalkozókat erősítse. A balatoni program különben uniós alapokat is tartalmaz, amire az EU úgy reagált, hogy nem tűr el semmiféle csalást és ragaszkodik ahhoz, hogy a tagállamok akadályozzák meg a visszaéléseket. Az OLAF kezdeményezte, hogy Magyarországtól mindenki másnál több pénzt vegyenek vissza, a támogatások több mint 4 %-át.

2. A hírügynökség a részleteknek is utánanézett és arra jutott, hogy miután Orbán csupán megpendítette a Balaton-fejlesztési programot, Keszthelyen gazdág cserélt a legjobb hét partmenti ingatlan, közülük három-három jelenleg Mészáros Lőrinc, illetve Tiborcz István, illetve munkatársaik kezében van. A magyar elit egy része, benne az egykori felcsúti gázszerelővel és a vejjel, gyorsan gyarapodott az utóbbi 8 évben. Részesedést szerzett bankokban, energiacégekben, építőipari vállalatokban, a mezőgazdaságban, sajtóban és az idegenforgalomban. Sőt, a legtöbbjük immár a nagyágyúk közé tartozik. Tavaly több mint 14 milliárd dollárnyi közpénz elosztásáról döntöttek, ebből 4 milliárd a keszthelyi partmente kiépítésére jutott. Az OLAF közben felvetette, hogy Magyarország tegyen lépéseket több olyan megbizatás ügyében, amely Tiborcz Istvánnak és társának, Hamar Endrének jutott a közvilágítás felújításában.

Krekó Péter szerint az orbáni módszer jól átlátható: a közeli cégek először berendezkednek bizonyos ágazatokban, majd várják a közpénzek megérkezését. Ezekből a forrásokból azután megvastagszanak a miniszterelnök közeli kollégái. Pontosan így történt ez Keszthelyen is, ahol a jachtkikötő ingatlanait úgy árazták be, hogy egyiket se kelljen közbeszerzésre kiírni. A nyertes Tiborcz és Hamar újonnan alapított vállalkozása lett. A hatóságok azonban semmi törvénytelenséget nem találtak. De a Helikon hotel is a Tiborcz-Hamar-duóé, nekik jár a profit 45 %-a. A többi Paár Attiláé, aki szintén része a brancsnak.

Bennfentesek azt mondták, hogy a turizmus belső berkeiben igen befolyásos Orbán Ráhel. De még mielőtt közreműködött volna az új idegenforgalmi stratégia kialakításában, Orbán belső köreiből mások is bekapcsolódtak a keszthelyi felvásárlási hullámba. Jászai Gellért azonban Mészárosnak törte az utat. Közös cégük, a Konzum szárnyal a tőzsdén. Amihez a benne lévő cégek csak hozzáérnek, az olyan, mintha arannyá változna.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.