2018. március 8., csütörtök

NŐ VAGY, ÉS KARRIERRE VÁGYSZ? SOK SZERENCSÉT!

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.03.08.



A nők még csak vállalni sem merik az ambícióikat és az azonos bánásmód iránti igényeiket. Attól tartanak ugyanis, hogy ezek miatt a családalapításkor hátrányba kerülnének a társadalmi elvárásoknak jobban megfelelő nőkkel szemben. 

A jelenség korántsem csak a vakkomondorok „nőügyekkel” amúgy sem foglalkozó országainak a különös ismertetőjegye. Nemrég a Harvard, a Princeton és a University of Chicago kutatói bizonyították tudományos kísérletekben, hogy a pályakezdő nők a világ felvilágosultabbnak hitt részén is tartanak attól, hogy a társas életük bánja, ha túlságosan karrieristának látszanak. Az amerikai közgazdászok a saját egyetemeik – amúgy fényes karrierre hivatott – hallgatói körében vizsgálódtak.

A kutatók több ezer MBA-képzésben részt vevő diákot kérdeztek a munkavállalási preferenciáikról. Arra voltak kíváncsiak, hogy a hallgatók heti hány órát lennének hajlandóak robotolni, milyen messzire ingáznának, milyen fizetéssel lennének boldogok, illetve a kényelmüket és szabadidejüket vagy a kiemelkedő fizetésüket adnák-e fel könnyebben. Mint az borítékolható volt, a nők valamivel kevesebb fizetésért is hajlandóak lettek volna ugyanazt a munkát ugyanolyan feltételek mellett vállalni, mint a férfiak. Igaz, a különbség nem volt jelentős: amit a férfiak csak átlagosan évi 36-37 millió forintért vállaltak volna, azt a nők már 33-34 millióért is elvégezték volna...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.