2018. március 20., kedd

ORBÁN FORRÓ KRUMPLI - JARÁBIK BALÁZS: A MAGYAR KORMÁNY PRIVATIZÁLTA A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.03.20.


Ilyen választási kampány még soha, sehol sem volt. A kormánypártok már vagy két éve intenzíven korteskednek – néha civil színekben, néha kormánytájékoztatásnak álcázva üzeneteiket –, de nyilaik többségét nem az ellenzékre, hanem vélt külföldi ellenfelekre lövöldözik. Szinte ígérgetni is elfelejtettek, azt csak az utolsó percekben, a hódmezővásárhelyi vereség után kezdték. Addig megelégedtek a menekültek, Brüsszel, Soros György, majd az ENSZ ostorozásával. De vajon létezik-e bármilyen valódi külföldi hatás, vannak-e igazi nemzetközi szereplői a magyarországi kampánynak? Erről kérdeztük a szlovákiai magyar születésű Jarábik Balázst, a befolyásos amerikai agytröszt, a Carnegie Foundation közép- és kelet-európai elemzőjét.

A kormánypropaganda azt állítja, hogy az Elios-ügyről szóló OLAF-dokumentum csak brüsszeli kampányfogás, ami nagyjából annyira vehető komolyan, mint hogy az ellenzéket Soros György mozgatná. De fordítsuk meg a dolgot: a jelentést decemberben küldték el a kormánynak, és nem lehetett kétséges, ha nyilvánosságra kerül, annak hatása lesz a választási kampányra. Ha ezt akarták volna elérni, még várhattak volna vele, nem?

– Ez a jelentés rendkívül alapos munka, nyilvánvaló, hogy nem kampánytermék. Szerintem azért küldték el decemberben, mert akkor készült el. Kézbesítését pedig semmi értelme sem lett volna halogatni. Már csak azért sem, mert a magyar kormány lehetősége, hogy hallgasson róla, amivel élt is. Meggyőződésem, hogy a kiszivárogtatót nem Brüsszelben kell keresni, a dokumentum a magyar kormány egyik vagy másik irodájából kerülhetett ki a 24.hu-hoz. Érdekes egyébként, hogy Csehországban is volt korábban egy hasonló szivárogtatás. Éppen az elnökválasztás előtt derült ki, hogy Andrej Babis miniszterelnök korábban jogsértő módon jutott hozzá európai uniós támogatáshoz egy Gólyafészek elnevezésű projekt kapcsán. Persze vannak különbségek, az egyik, hogy a Gólyafészek eltörpül az Elios-ügyhöz képest. A másik, hogy Prágában nyílt titok, a belügyminiszter és tárcája szemben áll Babissal, így nem volt kétséges az, ami Magyarországon titok, vagyis milyen forrásból értesült a közvélemény az OLAF-vizsgálat részleteiről.

Ingeborg Grässle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke – egyébként annak a néppártnak a politikusa, ahová a Fidesz is tartozik – az Elios-ügyben tessék-lássék eljárás helyett igazi nyomozásra szólította fel a magyar kormányt. Ő vizsgálta korábban a felcsúti kisvasút ügyét is. Grässle természetesen tudta, hogy ez Magyarországon kampánytéma, mégis megszólalt. Meddig mehetnek el az uniós politika szereplői?

– Ez azért is fontos kérdés, mert mindnyájan az Európai Unió polgárai vagyunk. Így, ami az egyik országban történik, az a másikban is hatást vált ki, illetve az uniós intézmények valójában otthon vannak nálunk, mint ahogy mi is otthon vagyunk ezekben az intézményekben. Nem állítható, hogy egy vezető európai parlamenti tisztségviselő olyan idegen volna, aki nem emelheti fel a szavát a mi ügyeinkben – különösen, ha európai uniós források felett őrködik. Mégsem állítanám, hogy Ingeborg Grässle vagy más vezető uniós politikus a választásokat akarná befolyásolni, amikor megszólal. Egyszerűen tudják, hogy ilyenkor a hangjuk erősebben szól, amit most mondanak, azt nehezebb félresöpörni, mint ha ugyanerről a témáról a választások után beszélnének. Hadd tegyek azonban hozzá még valamit. Korábban előfordult, hogy a különböző pártcsaládok politikusai eljöttek Magyarországra a választási kampány idején, hogy a magyar testvérszervezetek mellett kardoskodjanak. Most ezt nem látjuk.

Orbán forró krumpli?

– Is. Valamirevaló kereszténydemokrata politikusnak nem könnyű kiállnia mellette, anélkül hogy ne kerüljön támadások kereszttüzébe. De az is tény, hogy az amerikai választási kampányba történt orosz beavatkozás után általában óvatosabb lett a nyugati politika azzal kapcsolatban, hogy egy-egy választás során egyértelműen állást foglaljon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.