2018. március 7., szerda

ORBÁN KAMPÁNYA CSAK ABBÓL ÁLL, HOGY KÜLSŐ ERŐK ÖSSZEESKÜVÉSÉVEL RIOGAT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.03.07.



A Politico amerikai portál arról ír, hogy mindössze néhány héttel a magyar parlamenti választások előtt hozhatnak ítéletet a 2015-ös röszkei zavargás kapcsán megvádolt Ahmed H. ügyében. A cikkben hozzáteszik, Orbán választási kampánya szinte kizárólag arra az állításra összpontosít, hogy külső erők összeesküdtek Magyarország etnikai összetételének megváltoztatására.

A Politico európai kiadása emlékeztet, nem sokkal a választások előtt várható a megismételt eljárás újabb ítélethozatala egy 2016 novemberében terrorizmus miatt tíz évre bebörtönzött szír férfi ügyében, akit azért ítéltek el, mert szerepet játszott a rendőrség és a menedékkérők között a szerb határnál 2015-ben történt összetűzésben. Az Ahmed H.-ként megnevezett férfi ügye Orbán Viktor miniszterelnök migránsellenes fellépését jelképezi – állapítja meg a Politico.

A portál szerint az Orbán-kormány a keményvonalas magyar menekültpolitika és az erős határvédelem, valamint az Európai Unióval a jogállamiságról és a demokráciáról vívott harc példájaként emlegette az ügyet. Emberi jogi csoportok és uniós tisztségviselők azonban elítélték az Ahmed H.-val szembeni bánásmódot, és hangsúlyozták: ellentmond a józan észnek, hogy terrorizmusnak minősítsék a határmenti összetűzésben elkövetett cselekményt, és hogy ilyen súlyos ítéletet szabjanak ki. Szerintük az ügy azt illusztrálja, miként használ fel az Orbán-kormány sebezhető migránsokat saját politikai céljai érdekében.

A Politico felhívja a figyelmet arra: Orbán választási kampánya szinte kizárólag arra az állításra összpontosít, hogy külső erők - köztük az Európai Bizottság és Soros György amerikai-magyar üzletember - összeesküdtek, hogy etnikai összetételének megváltoztatására és az ország keresztény identitásának eltörlésére kényszerítsék Magyarországot.

Nemzetközi hírügynökségek mellett a liberális New York Timestól a Washington Poston át a Fox News jobboldali amerikai hírtelevízióig számos tömegtájékoztatási eszköz beszámol arról, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményben erősítette meg: kitart amellett, hogy rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, és nem hajlandó az erre vonatkozó korábbi kijelentései miatt lemondani, ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter követelte tőle a múlt héten.

A világszervezet tisztségviselője a minap az ENSZ Emberi Jogit Tanácsának az ülését megnyitó beszédében kijelentette: "Az idegengyűlölők és a rasszisták újabban nem zavartatják magukat, köztük például Orbán Viktor sem, aki február elején egy beszédében úgy fogalmazott, hogy nem akarnak sokszínűek lenni úgy, hogy összekeveredjenek másokkal". Most Zeid Raad al-Husszein úgy fogalmazott: Orbán Viktor árucikke a gyűlölet szítása politikai haszon reményében. A főbiztos állásfoglalásáról szóló Reuters-beszámoló, amelyet a New York Times is idéz, kitér arra: az Orbán-kormány országos plakátkampányt indított, azt állítva, hogy az ENSZ migránsok befogadására akarja kényszeríteni Magyarországot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.