2018. március 5., hétfő

OROSZ BEFOLYÁS MAGYARORSZÁGON (2. RÉSZ)

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: PCblog
2018.03.05.


A magyarországi orosz befolyás több szempontból is speciális. Ennek egyes vetületeivel, például a szélsőjobboldali szervezetek érintettségével vagy az orosz dezinformációval számos tanulmányban részletesen foglalkoztunk. Sorozatunkban területenként tekintjük át Magyarország Oroszországnak való kitettségét. A második részben Paks II kerül terítékre.

A kormány által az „évszázad üzletének” kikiáltott, 10 milliárd eurós orosz hitelkeretből finanszírozott, az orosz Roszatom által kivitelezett Paks II atomerőmű a Kremlnek minden szinten előnyt jelent: az állami atomenergiacég fontos európai referenciát szerezhet az építkezéssel, az atomerőmű központi elemeit szinte biztosan orosz vállalkozók építhetik meg, és a piacinál kedvezőtlenebb feltételű hitel 2046-ig eladósítja Magyarországot Moszkva felé. Ezen felül a Kreml befolyása Budapest felett tovább nőhet az elkövetkezendő években, még inkább beszűkítve a magyar politika mozgásterét a kétoldalú kapcsolatokban.

Nemzeti szuverenitás?

Az Orbán-kormány paradox módon azzal az érveléssel támasztja alá a paksi bővítés szükségességét, hogy az a „nemzeti szuverenitás újabb építőkockájaként” növeli Magyarország energiafüggetlenségét. Ez azonban egyelőre álom. A második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese úgy nyilatkozott: Magyarország nemcsak gázszükséglete jelentős részét szerzi be Oroszországból, de a paksi fűtőelemek is onnan származnak. Paks II Magyarország áramigényének 50 százalékát fedezi majd Lázár János szerint, így korántsem mindegy, Budapest menetrendszerűen megkapja-e az orosz fűtőelemeket. A Roszatom Finnországban is épít egy erőművet, a Hanhikivit, de Helsinki jobban bebiztosította magát a fűtőanyag szempontjából: Oroszországnak legalább két évre elegendő fűtőanyagot kell finn földön tartaniuk, így nem érheti őket meglepetés. Ráadásul a Roszatom ott résztulajdonosa is az erőműnek, ami érdekeltté teszi Moszkvát annak hatékony működtetésében is.

Magyarország számára nincs ilyen védőháló. Ez nem azt jelenti, hogy Oroszország feltétlenül visszatartaná a fűtőelemek szállítását, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre, hiszen amennyiben a Roszatom terjeszkedni akar Európában, nem tűnhet megbízhatatlan partnernek. Az sem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy a magyar-orosz bilaterális kapcsolatok kiéleződése esetén, zárt ajtók mögött Moszkva felhasználja Magyarország energetikai kitettségét, tovább szűkítve ezzel Magyarország külpolitikai mozgásterét. Paks II márpedig az azt működtető fűtőanyagok nélkül nem lenne több egy nagyon drága papírnehezéknél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.