2018. március 28., szerda

ÓVATOSAN A HÚSVÉTI VÁSÁRLÁSSAL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.28. 


A tapasztalatok szerint az ünnepek előtt mintha szabályosan megvadulnának a magyar háziasszonyok. Jellemző a boltokban a zsúfoltság, a kapkodás. Az eddig lezajlott vizsgálatok szerint akadnak olyan élelmiszerek is az üzletekben, amelyeket jobb, ha nem vesz meg senki. Arra nem árt gondolni, hogy pénteken zárva lesznek az üzletek.

Az idén is elindították március elsején a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. A hatóság elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszervállalkozásokat vizsgálja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) időszaki részjelentésében leírta, hogy a közel kétezer, március 1-18. között felkeresett létesítményben összesen 5 alkalommal volt szükség az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására.

Ez a szám ugyan kevesebb a tavalyi év hasonló időszakához képest, a feltárt szabálytalanságok – és a velük összefüggésben alkalmazott bírságok – tekintetében viszont romlott a helyzet. A szakemberek 74 esetben róttak ki bírságot, melynek összege meghaladja a 7,3 millió forintot. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 10 207 hazai és külföldi élelmiszer tételből 234-et (az ellenőrzött tételek számának 2,3 százalékát) kellett kivonni a forgalomból 2,1 tonna mennyiségben. Értékük megközelítőleg 2,6 millió forint. A forgalomból kivont tételek aránya a tavalyihoz képest nőtt.

Az ellenőrzött termékeknél több minőségi, valamint összetételbeli probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt, a nyomon követhetőség viszont egyértelműen javult.

A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (melyek közé beletartozik a sonka) esetében a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgálat alá vont 1,5 százaléka volt (tavaly 1,7, 2016-ban 2 százalék), amire leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt volt szükség. Az alacsonyabb arány aligha vigasztalja azokat a vevőket, akik vacak sonkát szereznek be a húsvéti asztalra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.