2018. március 3., szombat

PROVOKÁTOROK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2018.03.02.


...Kezd kirajzolódni a dramaturgia. Ha másvalaki tárgyalások útján elér valamilyen, a magyaroknak is kedvező kompromisszumot (mint a románok az oktatási törvény hatálybalépésének hároméves elhalasztását), akkor a budapesti kormány és hű médiája hallgat róla, amíg csak lehet. Ha támadás éri a magyarságot vagy intézményeit, akkor első lépésben a helyi viszonyokat ismerő KMKSZ és Moszkal egyetért abban, hogy ez provokáció, és nem fordíthatja szembe egymással a kárpátaljai magyarokat és ukránokat. Majd kisvártatva vércsevijjogással lecsap a magyar külminisztérium, felrúgja az egyetértést, azonnal az ukrán hatóságokat jelöli meg felelősként, és úgy förmed rájuk, mintha nem akarná felderíteni az ügyet: „Elvárjuk, hogy mielőbb találják meg az elkövetőket, és derítsék fel, hogy mi vezette őket tettük elkövetésekor” (minisztériumi közlemény 2018. február 4-én, miután akkor ismeretlen támadók benzinespalackokat dobtak a KMKSZ-székházra). Nos, az ukrán hatóságok – a lengyel Belbiztonsági Hivatallal együttműködve – pár hét alatt megtalálták az elkövetőket, a Falanga nevű oroszbarát fasiszta banda tagjait, az oroszok oldalán harcoló egykori donbászi önkénteseket. Motivációjuk megértésében segíthet, hogy még a Falanga vezetője is elhatárolódott tőlük, mert nem értette, hogyan lehetnek harcos ukránellenes létükre magyarellenesek is. A logikus válasz: provokáció a Satun szellemében. Köszönet Budapest részéről? Ugyan, mintha el sem jutott volna a tudatukig. És kezdődik az egész elölről.

Ha a magyar kormány a provokációnak még a lehetőségéről sem vesz tudomást, miközben bizonyítottan vannak provokátorok, abból józan ész szerint mi következik?

Van még egy aggasztó dolog. A KMKSZ székháza elleni február 4-i támadás nem járt sem nagyobb anyagi kárral, sem személyi sérüléssel. A február 25-i gyújtogatás személyi sérülést nem, de már súlyos anyagi kárt okozott. Semmi sem zárja ki, hogy legyen még provokáció a választásokig hátralévő 37 napban. Szemlátomást eszkalálódik a helyzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.