2018. március 19., hétfő

RADNÓTI RABBI: ÉS MIT TEHETNÉNEK ÉRTETEK A ZSIDÓK?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2018.03.19.


Hetvennégy éve szállták meg a nácik Magyarországot. Voltak, akik a saját életüket kockáztatták azért, hogy a mi nagyszüleink megmeneküljenek, és hogy mi megszülessünk. Vélemény.

Élnek még ebben az országban zsidómentők.Kilencen.Ennyiükről tudunk 2018 márciusában.

Őket talmudi kifejezéssel „a világ jámborainak” nevezzük. Az ő életük figyelmeztet minket arra, hogy a zsidó hit elsődleges célja a világ megjavítása.

Dél-Budán, a zsinagógai közösségemben nemrég Purim (a farsanggal időben nagyjából egybeeső, ahhoz külsőségeiben hasonló) ünnepén pénzgyűjtő akciót szerveztünk azon idős magyar embereknek, akik 1944-45-ben zsidókat bújtattak.Ők a saját életüket kockáztatták azért, hogy a mi nagyszüleink megmeneküljenek, és hogy mi megszülessünk.

Amit tettek, épp annyira volt felfoghatatlan, mint amennyire természetes. Nem kérdés, hogy nem hagyhatjuk meggyilkolni ártatlan embertársainkat, de a legtöbbünknek, teljesen érthetően, a saját életünk mégis fontosabb, mint másoké, ismeretleneké. Ők nem így voltak vele.

Abban az évben sokak számára tűnhetett úgy, hogy nincs Isten – bármelyikben hittek is korábban. Persze nem ez volt az egyetlen ilyen pillanat a világtörténelemben. Ám ezek a hősök akkor és ott arról tettek tanúbizonyságot, hogy igenis van Isten.

Nem kérdezték, hol találják meg, vagy hogy hová rejtőzött, csak azt tudták, hogy ismerik Őt.

Tudták, mit kérne, ha valahol mégis találkoznának vele.

Az erkölcsi határhelyzetekben a kivételes jóság lehetőségei mutatkoznak meg: az emberben élő isteni fény (nevezzük akár lelkiismeretnek vagy bárminek) elő akar törni ilyenkor. Az emberek többsége elfojtja, mert fél. Mérlegel.

Ez a néhány ember fényt hozott a háború éjszakájába. Sok ezrüket elfogták, deportálták vagy kivégezték, ám hál Istennek, sokan túlélték.

Mindez 74 esztendeje történt.

Ezek az embermentők idősek már. Akkor ők voltak cselekvőképesek, most talán ők szorulnak miránk,

akik lehet, nekik köszönhetjük, hogy egyáltalán megszülethettünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.