2018. március 17., szombat

"SZÉL BERNADETTÉK AMIATT AGGÓDNAK, HOGY MEGPUCCSOLJÁK ŐKET" - LMP-S ULTIMÁTUM VAGY TRÜKK?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.03.17.


Hétfőig eldőlhet, hogy az ellenzék pártjai indítanak-e egymás ellen jelölteket a választásokon. Az LMP és a Momentum is tárgyalásokat javasol a Jobbikkal, de az MSZP és a DK Jobbiknak tett meglepő március 15-i tárgyalási ajánlata ellenére Vona Gáborék nem akarnak leülni Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc pártjával, hogy a visszalépésről egyeztessenek. Az elképzelhető, hogy hallgatólagosan támogatnák egymás indulóit. Hódmezővásárhelyen sem volt ez másképp. Az Együtt, a DK és az MSZP, amelyek már eddig is több indulójukat visszavonták, úgy látják, az LMP és a Momentum trükközik, valójában ők nem akarnak megállapodni senkivel.

Megkezdődött a visszaszámlálás: már csak egy hét, és kiderül, lesz-e teljes körű ellenzéki együttműködés, vagy az ötosztatú ellenzék − az LMP, a Momentum, az Együtt, az MSZP–Párbeszéd–DK, valamint a Jobbik − aspiránsai egymás ellen is indulnak a választásokon. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje ultimátumában március 19-ig adott haladékot a Jobbiknak és az MSZP-nek, hogy üljenek le tárgyalni velük a jelöltek visszaléptetéséről. (Ezt az ultimátumot az MSZP a maga részéről teljesítette is. Azután, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök a március 15-i ünnepi beszédében bejelentette tárgyalni szeretne minden ellenzéki párt vezetőjével, így a Jobbik elnökével, Vona Gáborral is, a párt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely sietve jelezte, hogy ő elmegy erre a megbeszélésre. A Jobbik elnöke – aki hétfőn Szél Bernadett-tel azért leül tárgyalni – visszautasította az ajánlatot.)

Múlt héten az LMP-sek még úgy álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy haladékot kértek a szocialistáktól. Azt mondták, hétvégén ülésezik pártjuk Országos Politikai Tanácsa, e testületnek kell határoznia a tárgyalások irányáról.

A döntéshelyzetet az okozta, hogy a szocialisták sokkal több körzetet kértek azért cserébe, hogy az LMP szeretné adni Szekszárdon, Budakeszin, Szombathelyen, Salgótarjánban, Budapest belvárosában és Gödöllőn a többpárti támogatást élvező ellenzéki jelöltet. A szocialisták cserébe a miskolci, a szegedi, a nyíregyházi mellett több budapesti körzetben szeretnének LMP-támogatást is kérni.

Ha az LMP-s vezető testület áldását adta volna a megállapodásra, a pártnak hamarosan kongresszust kellett volna összehívnia, hogy módosítsa különutas stratégiáját. De az áldás elmaradt. És a váltót is átkapcsolták. Szél Bernadett levelet írt Vona Gábor Jobbik-elnöknek és Molnár Gyula MSZP-s vezetőnek, és jelezte, egyértelmű választ akar.

− A szocialistáknak is el kell dönteniük, nem érték-, de sorsközösséget vállalnak-e a Jobbikkal – magyarázta Szél Bernadett lapunknak.

Az LMP kiállását megelőzte, hogy a Momentum jelezte: ha az MSZP és a Jobbik leül tárgyalni, akkor ők feláldozzák magukat, egyoldalúan visszalépnek. Igaz, ez esetben a Momentum gesztusának jelentősége erősen leértékelődik.

A Jobbik már korábban kinyilvánította, hogy egyedül indul, és az MSZP sem vállal közösséget Vona Gábor pártjával. Nyíltan legalábbis nem. A szocialisták ugyanakkor egyre többször hangoztatják: győzzön a legesélyesebb jelölt!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.