2018. március 23., péntek

SZEMNYITOGATÓS, A KANADAI MAGYAR NARANCS...


KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: PETÉNYI JUDIT
2018.03.23.


Egy új sorozatot indítok el, aminek a címe Szemnyitogatós, a kanadai magyar narancs.

Szemnyitogatós, olyan népies, magyaros mintára, mint a sarkantyús, pattantyús, csűrdöngölős, dolmányos, verbunkos, ugrós, botolós, amelyeket nem igen lehet semmilyen nyelvre sem lefordítani!

Arról szól, hogy a kanadai magyarok közé is begyűrűzött a magyar politika. Itt is vannak már kisdiktátorok, Orbán mintára, legjobb barátok, mint Mészáros Lőrinc, bólogató Jánosok, mint Áder János, mini oligarchák és pereputtyuk. Merthogy ők is szívesen fogadják a Magyarországról érkezett simlis pénzeket! Némelyik már úgy meg van kenve, hogy még száraz nyári napon is csúszkál az utcán.

A valamikori szürke kis egerek, most lovat kaptak maguk alá és a hatalom bódító érzésétől megmámorosodva függők lettek. A magyar kormánytól és a hatalom érzésétől. És ezt nem akarják elereszteni.

Azért tudom olyan biztosan ezt, mert én is egy olyan magyar csoport része voltam, ahol a közösség fura urai szinte már mindent megengednek maguknak.

Én tudniillik nem foglalkoztam politikával 2015 előtt. Azt gondoltam, hogy a régebbi magyarkodó és népieskedő kor végre lejárt és mostmár biztonságosan léphetünk be a magyar házba. A férjem például barátokat keresett, akikkel elviccelődhet és szórakozhatnak együtt. A három felnőtt fiam szívesen megismerkedett volna más fiatalokkal, fiúkkal és lányokkal, hiszen csak ismerik valamelyest Magyarországot és a magyar nyelvet. De számukra semmilyen program nem készült. Még a pénteki vacsora sem nagyon tetszett nekik.

És én? A barátaim javaslatára és a kanadai mintára önkéntesnek jelentkeztem az Ottawai Magyar Házba (OMH). Hiszen először is a saját közösségeinket szolgáljuk, nemde? Furcsán is néztek rám. Alig vártam, hogy a fiataloknak szervezhessünk bulikat, a kisgyermekeseket kimozdítsuk együtt, a magyart nemigazán beszélőknek is nyújtsunk programokat. Szerettem volna vitaköröket indítani, hogy megismerjük egymást. De az ötleteimet nem fogadták szívesen, a szervezési tapasztalatomat pedig egyenesen elutasították.

Így történt aztán, hogy 2015 őszi szezonját az OMH terv nélkül nyitotta meg. Én pedig rögtön közellenség lettem, aki csak felfordítja a megszokott rendet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.