2018. március 17., szombat

SZÜLŐNEK LENNI KÜLFÖLDÖN: HOL HOGYAN TÁMOGATJÁK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.17.


Egy gyermek születése nagy öröm, persze legalább ennyire stresszes is. Nem árt, ha ilyenkor az ember megfelelő segítséget kap – és nem csak anyagilag. A család persze segít (ha tud), de azért az sem mindegy, hogy egy-egy ország miként támogatja a gyermekvállalást. Ma egy kicsit ezt a témát próbálom körüljárni. (Nem kell aggódni, nem szülünk, inkább a gyermekvállalás körüli támogatásokról szól a poszt.)

A magyar családtámogatási rendszerre külön nem térnék ki, hiszen azt azért elég jól ismerjük, úgyhogy erről csak annyit, hogy szerintem történelmi okokból is meglehetősen nagyvonalú, legalábbis ha azt nézzük, meddig maradhat otthon a szülő (elsősorban az édesanya) a gyerekkel.

Hogy a gyesből és a gyedből hogyan lehet megélni, az egy más kérdés, miként az is, hogy ugyan elvileg lehet mellette már munkát vállalni, csak éppen a magyar vállalati kultúra nyeli le elég nehezen a részmunkaidős foglalkoztatást.

De mondom, elsősorban nem a magyar helyzettel szeretnék foglalkozni, inkább egy világkörüli útra indulnék, megnézve, máshol miként működik a rendszer.

Segítség az anyának

Noha sokat számítanak az anyagiak (erről majd később), direkt nem ezzel kezdeném, hanem a szülés utáni időszakkal, annál is inkább, mert vannak országok, ahol az anyák elég gyorsan visszakényszerülnek a munkába, míg máshol nagyvonalúbb a rendszer.

Németországban például (az Expat.com összeállítása szerint) az anyákat és a babát előszeretettel tartják kicsit hosszabban (akár 5-10 napig) a kórházban. (Bár például Renit már két nap után hazaengedték.) Az anya így kicsit kipihenheti magát, és magabiztosabbá válhat például a szoptatás terén.

„Minden reggel takarítónő jött, aki mindent fertőtlenített, picit később megnézték az ágyneműt kell-e cserélni, vagy esetleg feltölteni valamit a babák vagy a kismama számára.

Reggeli után egy gyógytornász jött, aki megkérdi, szeretnél-e méhösszehúzódást segítő gyakorlatokat végezni, ha igen, veled tölt kb. 15 percet. Minden nap jön egy szoptatós nővér, aki mindent elmond a szoptatásról, mindenben segít, minden információt átad” – írta korábban egy posztban Reni.

Hollandiában a szülés utáni első héten (pontosabban az első nyolc napban) a rendszer biztosítja egy házhoz járó segítő (kraamzorg) jelenlétét. Ő elsősorban nem orvosi segítséget nyújt, hanem megtanítja például a szülőknek a gyermekgondozás alapjait (pl. fürdetés, pelenkázás), segít az anyának a szoptatásnál, stb. Összességében átlagosan napi 4 órát tölt a családdal.

Nagy-Britanniában az egészségügyi rendszer mind a várandós anyáknak, mind a kismamáknak biztosít ingyenes támogatást, ami nagyban segíti, hogy a szülés ne váljon anyagi értelemben vett lidércnyomássá. Ezen túl a kismamák kapnak segítséget és tanácsokat is bábáktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.