2018. március 21., szerda

"TE VAGY A MÉRLEG NYELVE" - MOZGÓSÍTÁSI KAMPÁNY INDUL A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROKNAK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.21.


A hódmezővásárhelyi választások után fordult meg pár Londonban és Budapesten élő fiatal fejében, hogy ideje lenne tenni valamit az Orbán-kormány leváltásáért. Tisztában voltak azzal, hogy a jelenlegi választási rendszerben a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok választójogának gyakorlása elé rengeteg akadály gördül, így arra jutottak, kampányt indítanak, hogy őket mozgósítsák.

Így született meg a Te vagy a mérleg nyelve elnevezésű kampány ötlete. A maroknyi önkéntesből álló csapat elsődleges célja, hogy fizetett hirdetésekkel, a közösségi médián keresztül érjék el a külföldön élő magyarokat. A kampány költségeit adományokból szeretnék finanszírozni, itt lehet kisadományokkal segíteni a munkájukat. Itt pedig Facebook-oldalukat lehet követni.

Alapvetően 1000 fontot (kb. 350-360 ezer forintot) szeretnének összegyűjteni, ezt Nagy-Britanniában élő szavazók mozgósítására fordítanák, de ha összejön több, akkor máshová is kiterjesztenék a kezdeményezést.

A kezdeményezés egyik elindítója a Mércének elmondta, a baráti-ismerősi beszélgetésekből kinőtt kis csapat eddig még nem csinált ehhez hasonló kampányokat, de van egy-két ember, aki segít nekik az üzenet eljuttatásában. Kapnak tanácsot például egy hasonló brit kezdeményezéstől is, amely a tavalyi előrehozott választásokon mozgósított fiatalokat és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy Theresa May Konzervatív Pártja elveszítse parlamenti többségét.

“Mi hiszünk benne, hogy a változásnak alulról kell jönnie és minél többen megpróbálnak tenni valamit, annál gyorsabban jön el a változás” – mondta a Mércének az egyik kezdeményező.

A Nemzeti Választási Iroda legutóbbi, 10 nappal ezelőtti tájékoztatása szerint 24 283-an regisztráltak a külképviseleti névjegyzékbe. Ez a szám ugyan duplája a négy évvel korábbinak, de még így nagyon alacsony, ha figyelembe vesszük, hogy alsó hangon is több százezer magyar állampolgár él és dolgozik külföldön. Nekik március 31. délután 16 óráig van lehetőségük arra, hogy a lakcímük szerinti szavazókörből átkérjék magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A külképviseleti szavazásról a Nemzeti Választási Iroda honlapján lehet tájékozódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.