2018. március 12., hétfő

TELE VAN FURCSASÁGGAL MÉSZÁROS LŐRINC ELSŐ ÁLLAMI SZÁZMILLIÓINAK TÖRTÉNETE

INDEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2018.03.12.


- Végignéztük Mészáros Lőrinc első sikeres közbeszerzéseinek minden nyilvános dokumentumát.

- Lépten-nyomon furcsa történetekbe botlottunk.
- Az első öt győzelmének egyike sem volt klasszikus versenyhelyzet. Vagy mindenki mást kizártak, vagy drágább ajánlattal is ők nyertek, vagy eleve egyedül indultak.
- A Mészáros és Mészáros Kft. eleinte nagy cégekhez társult konzorciumi partnerként. Két év alatt 3,6 milliárd forint összértékű beruházásnak lett így a részese, ezzel elég referenciát szerzett, hogy jöjjenek az igazán nagy bizniszek.

Sorozatban történtek a szokatlan dolgok egy északkelet-magyarországi kistelepülés közbeszerzési eljárásában. 2010-ben járunk, a kormányváltás után nem sokkal. Kizárásokkal, visszalépésekkel, visszavont tenderrel, drága nyertessel tarkított, hosszú eljárás volt ez, amelyen az alig ezerfős Felsődobsza keresett vállalkozókat, hogy az árvízvédelmi rendszerét rendbe tegye.

SOK-SOK KANYAR UTÁN VÉGÜL IS EZ LETT A MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS KFT., AZAZ MÉSZÁROS LŐRINC CÉGÉNEK ELSŐ ÁLLAMI MEGBÍZÁSA.

Ezt a közbeszerzést, valamint Mészáros következő néhány állami megbízását néztük végig a nyilvánosan elérhető adatbázisokban, és próbáltuk feltérképezni az elérhető dokumentumokból, kérelmekből, hogy a miniszterelnök jóbarátja hogyan ért el sikereket a semmiből sok százmilliós állami bizniszekben. Cikkünk készültekor megkerestük az érintett cégeket, közbeszerzési lebonyolítókat is, de vagy egyáltalán nem reagáltak, vagy azt állították, hogy náluk nincsen irat, nem emlékeznek, keressük az adott tender többi szereplőjét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.