2018. március 2., péntek

VISSZATÉRNEK AZ ÚRINŐK ÉS A CSELÉDEK


444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.03.01.


A héten rendezték meg először a Közös Ügyeink konferenciát, amit három civil szervezet, az Önállóan lakni - közösségben élni, a Lépjünk, hogy léphessenek és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa hozott össze, azzal a céllal, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a fogyatékkal élő emberek helyzetére, olyan témafelvetések felől, melyek a társadalom jelentős részét érintik. 

Az első ilyen téma a gondoskodás volt: az előadások egyik fele három konkrét, a fogyatékkal élők mindennapjait komolyan érintő témáról szólt: az ápolási díjról, a nappali ellátási intézmények helyzetéről, és a támogatói szolgáltatások elérhetőségéről, a többi előadásban viszont olyan tágabb témák kerültek szóba, mint a Magyarországon is tapasztalható gondozási válság vagy hogy milyen aránytalanul nagy mértékben hárul e „láthatatlan” gondozói munkák terhe a nőkre.

Ezt a felosztást követve, a cikk első felében a három konkrét témával kapcsolatban elhangzott fontosabb megállapításokat mutatjuk be, majd a második felében a tágabb, társadalmi-gazdasági kontextus szerepét is. 

75 ezer forint két emberre egy hónapban


A jelenlegi törvények szerint kiemelt ápolási díjra lehet jogosult, aki súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti hozzátartozóját gondozza. Ennek összege jelenleg a családi pótlékkal együtt 75812 forint: a gondozottnak és a gondozónak ennyiből kéne kijönnie úgy, hogy közben a súlyosan beteg fiatal ellátása 24 órás felügyeletet kíván, azaz számos esetben lehetetlen mellette munkát vállalni.

A konferencián a halmozottan sérült fiát otthon nevelő Farkas Krisztina mesélt a mindennapjaikról, melyről egy rövid videót is készítettek:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.