2018. március 10., szombat

WITTINGHOFF TAMÁS: ROSSZABB MENTÁLIS ÁLLAPOTBAN VAGYUNK, MINT 28 ÉVE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.03.10.


Egyre nagyobb az elvárás a választók felől, hogy az ellenzéki pártok emelkedjenek felül a saját érdekeiken – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A rendszerváltáskor pedig az volt az álmunk, hogy egyszer egy olyan országban fogunk élni, ahol a tehetség számít, ahol nem a haverok, a hűbéresek vagy családtagok gazdagodnak.

- Évek óta azt mondja, hogy csak akkor lehet leváltani, vagy legalább megszorítani a Fideszt, ha létrejön a "Hegylakó-projekt", azaz minden választókörzetben csak egy ellenzéki jelölt marad a kormánypártival szemben. Nem valószínű, hogy ez összejön a választásig hátralevő kevesebb, mint egy hónapban.

- Több, mint négy éve ezt mondom. A 2014-es országgyűlési választáskor a Fidesz gyakorlatilag mindenhol nyert, mi viszont a Budaörs Fejlődésért Egyesület színeiben, ugyanebben az évben, októberben minden budaörsi választókörzetben megvertük a kormánypárti jelöltet, volt, ahol 80 százalékos eredménnyel. Ha ezt települési szinten meg lehet csinálni, akkor országosan is. Egyébként már 2010-ben is ezt próbáltam elmondani a helyi ellenzéki pártoknak, nem hallgattak rám, a képviselő-testületben akkor kisebbségbe kerültem.

- Hódmezővásárhely után egyre többen ezt mondják.

- Az ellenzéki pártok történelmi felelőssége, hogy ennyi idő alatt nem sikerült ezt a kérdést megoldaniuk. Nem akarok egyesével kiemelni senkit, nem az a célom, hogy tovább osszam azt, amit szorozni kellene.

- Nyilván a megoldás hiányában közrejátszanak a különböző pártok önös érdekei és egyébként is azt mondják, hogy nincs 106 Márki-Zay Péter, vagy éppen Wittinghoff Tamás.

- Ki tudott Márki-Zayról fél évvel ezelőtt? Vagy ki tudott Kész Zoltánról, Veszprémben? Valóban nekem is azt mondták országosan ismert közvélemény-kutatók, hogy oké Tamás, te itt vagy x éve, neked könnyű. Pedig az országban rengeteg kulturált, értelmes, jó megjelenésű, a társadalom és a pártok számára is elfogadható szakember van. Közös miniszterelnök-jelöltre is szükség lett volna, a szándék nem volt meg hozzá. Azt az érvet nem fogadom el, hogy ne lett volna alkalmas jelölt.

- Ön a nyilvánosság előtt támogatta Karácsony Gergelyt, sőt tagja az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje tanácsadó-testületének is. Megérte mellé állni, főleg, hogy a ’19-es budaörsi polgármester-választáson is a favoritnak számít?

- Sunnyogni mindig egyszerűbb. Az egész Kádár-rendszer arra épült, hogy ha nem nyitom ki a számat, nem lesz bajom, ha nem lógok ki a sorból, akkor a fűnyíró-elv alapján nem vágják le a fejem. A rendszerváltáskor pedig az volt az álmunk, hogy egyszer egy olyan országban fogunk élni, ahol a tehetség számít, ahol nem a haverok, a hűbéresek vagy családtagok gazdagodnak. Én mérnökként dolgoztam a rendszerváltásig, jó munkám volt, amit szerettem, de hittem, hogy lehet ez egy jobb ország. Most sokkal rosszabb mentális állapotban vagyunk, mint 28 éve. Gyűlöltem a Kádár-rezsimet, ami hazug, a végén puha, de diktatórikus rendszer volt. A maiban azonban sokkal többet lopnak, sokkal több dolgot fojtanak el, gátlástalanul gyakorolják a hatalmat. Legalább a kampányukban őszinték: nekik Magyarország az első, látjuk, hogy a nagy részét már el is vitték...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.