2018. április 30., hétfő

A KÍNAI FELHŐKARCOLÓK SEM NŐHETNEK AZ ÉGIG

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.04.30.


2018 végére a világnak 230, legalább 400 méter magas és 40 emeletes szuperfelhőkarcolója lesz. Ennek 60%-a Kínában.

Az ázsiai óriás azonban úgy döntött, hogy egy kicsit fékezi az ég felé törést. A pekingi Central Business District ugyanis nem lehet több 180 méternél. A kínai lapok szerint ez az intézkedés része annak a tervnek, amely 22 millióra akarja korlátozni a főváros lélekszámát.

A rendszabály életbe lépése előtt azonban néhány hónapon belül befejezik a China Zun tornyot, amely a maga 528 méteres magasságával, 108 emeletével Peking nagyságának szimbóluma lesz. Olyan formát ölt, mint a „csun” nevű ókori boroskancsó, amelyet rituális célokra használtak és amely a tisztelet jelképe volt. A megrendelő a Citic Group közbeszerző társaság. Már csak az ablaküvegek vannak hátra az utolsó emeleteken, ami már rutinmunka, de a Citic különös módon nem rendezte meg a szokásos ünnepséget a tető felrakása után. Magyarázatot nem adtak rá. Úgy hírlik, hogy a probléma a beüvegezett panoráma-terasz, ahonnan kilátás nyílik Pekingre és a Tiltott Városra, amely múzeum lett, valamint a kormány székhelyére.

A helyét Mao Ce-tung elnök választotta ki még 1949-ben. A China Zun teraszáról távcsővel az ott folyó élet néhány mozzanatát is el tudná kapni az indiszkrét turista. Állítólag sötét üvegek felrakásával próbálják ennek elejét venni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.