2018. április 11., szerda

A KORMÁNYHOZ KÖTHETŐ SZEMÉLYEK ADTAK MEGBÍZÁST A MAGYAR CIVILEK ELLENI KÜLFÖLDI TITKOSSZOLGÁLATI AKCIÓRA (1. RÉSZ)

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Vendég
2018.04.11.


Korábbi bejegyzésünkben vázoltuk, hogy a siewert.org oldalra a mai napon felkerült, és a fent olvasható címet viselő írás jó ideje elérhetetlen. Ameddig a felület helyreáll, az írás teljes terjedelmében alább olvasható. Az eredeti oldalon EZEN A LINKEN volt elérhető a cikk, remélhetőleg hamarosan újra hozzáférhető lesz mindenki számára. Addig is az alábbiakban – Siewert András, a Migration Aid vezetője beleegyezésével – változtatások nélkül közüljük:

Amikor március 19-én a Magyar Idők hasábjain megjelent Bayer Zsolt írása, kritikus napok következtek számomra. Aznap szinte biztossá vált: magyar kormányzati körök is érintve vannak abban, hogy egy külföldi csoport titkosszolgálati eszközökkel lejárató anyagokat próbált kreálni magyar civil szervezetekről. A választási kampány hajrájában jártunk, a hatalom reakciói kiszámíthatatlanok voltak. Az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat még aznap éjjel külföldre juttattam és egy hétre elhagytam az otthonom. Abban biztosak voltunk, hogy mindenkit – megbízót, titkosszolgálatokat – meg fog lepni a sajtótájékoztatónk után kialakult helyzet, de amit nem tudhattunk: ki hogyan fog reagálni. Megpróbálnak elhallgattani? Megkísérlik begyűjteni vagy megsemmisíteni a bizonyítékokat? A félelem tapintható volt.

Időre volt szükségünk. Abban reménykedtünk, hogy ami elhangzik a sajtótájékoztatón – még ha számtalan kérdést nyitva is hagy -, felkelti néhány oknyomozó újságíró figyelmét, akik rávetik magukat a témára. Mi túl kicsik, az ügy szálai túl kiterjedtek és komplexek voltak ahhoz, hogy egyedül fel tudjuk őket göngyölíteni.

Elkezdjük összeilleszteni a teljes képet

Így is történt. A Politico, az index.hu, a BuzzFeed és a The Intercept is mélyre ásott. Kiderült, az ügy messze túlmutat a Migration Aid-en, egy széleskörű, több országra kiterjedő akció volt. Itt most csak dióhéjban foglaljuk össze a lényegét:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.