2018. április 12., csütörtök

A LEGMÓDOSABB FALVAKAT ELKERÜLTE A FIDESZ GŐZHENGERE

G7 BLOG
Szerző: FABÓK BÁLINT
2018.04.12.


A legszegényebb falvakban óriási többségben szavaztak a Fideszre a vasárnapi választáson (erről itt írtunk korábban), a legfejlettebbek azonban jóval kevésbé fideszesek a többi községhez képest. A Fidesz a falvakban a legnépszerűbb (erről az Indexben jelent meg remek cikk), ahol négy év alatt 51 százalékról 59-re nőtt a támogatottsága*.

A legfejlettebb falvakban azonban nem tudta növelni a Fidesz ilyen szinten a támogatottságát, többnyire a 49 százalékos országos átlagát sem érte el. Ezzel együtt is magabiztosan nyert ezeken a településeken, bár több helyen az országos trenddel szemben csökkent a rá szavazók aránya a 2014-es választáshoz képest.

A KSH által 2011-ben készített, 2016-ban publikált lista alapján néztük meg, hogy hogyan alakult a kormánypárt támogatottsága a falvak fejlettsége alapján. A KSH harminc szempont szerint rangsorolta Magyarország több mint háromezer települését. Többek között gazdasági, infrastrukturális és szociális szempontok alapján számítottak ki minden településre egy komplex mutatót, amely Budaörsöt hozta ki a legfejlettebb településként.

A legfejlettebb falvak között főleg Pest megyeiek vannak, és jól látszik, hogy ezeken a településeken jóval magasabb volt a részvételi arány a 68 százalékos országos átlagnál. Jellemzően kevesebben is szavaztak a Fideszre, nagyjából hasonló arányban támogatták, mint 2014-ben. A kisebb szórás amiatt is van, mert ezek viszonylag nagyobb falvak, jellemzően 1-3 ezer választópolgárral, bár Páty és Üröm több mint ötezres
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.