2018. április 12., csütörtök

A MAGYAR SAJTÓ, A MAGYAR VIDÉK, A MAGYAR VÁLASZTÓ ÉS MAGYARORSZÁG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.04.11.


A független média komolyan vehető részének továbbra is azt kell csinálnia, amit eddig tett, de a körülmények miatt reális ambíciója csak ennyi lehet: lehetőség szerint pontosan, tényszerűen dokumentálni a történéseket az utókor számára.

A választás eredményén elmélkedő publicisztikákban rendre előkerül a sajtó (ön)marcangolása is (pl. a megszűnő Magyar Nemzet újságírójától, Pintér Bencétől itt), és a Fidesz elsöprő választási eredményeit értékelve az alábbiakra jutnak:

1. A zömében fővárosi sajtó nem ismeri a vidéket, nem foglalkozik a vidék problémáival

2. A sajtó nem tudta eljuttatni a vidéki embereknek a legfontosabb fideszes botrányokat (sem)

Ugyanez a két vádpont fogalmazódott meg a kritikusokban Trump győzelmekor a keleti és nyugati parti sajtóval, illetve a Brexitkor a londoni sajtóval szemben is. E két utóbbi sajóterepet nyilván nem ismerem, viszont a magyar sajtót igen, így a magyar viszonyokra vonatkozva szeretnék néhány megjegyzést tenni.

Hogy érdemi legyen egyáltalán a két alapállítás, elsőként két dolgot kellene bizonyítani. Az első, hogy a Fidesz valóban a kistelepüléseken élő kisemberek körében nyerte meg a választásokat. A másik, hogy az újságírásnak az lett volna most a feladata, hogy a Fideszt megbuktassa. Az elsőnek az adatok ellentmondani látszanak, a másik pedig szerintem téves szerepfelfogás. Mindkettővel később foglalkozok. Nézzük tehát az állításokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.