2018. április 19., csütörtök

A NER MEGBUKTATÁSÁNAK FORGATÓKÖNYVE

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2018.04.18.


Az ellenzéknek le kell válnia a rendszerről. Vélemény.
Sokan fanyalognak a szombati tüntetésen tapasztalt szervezési és retorikai hiányosságok miatt, de én nem fogok. A tüntetésszervezés is egy szakma, majd belejönnek. Szónoki tehetség pedig vagy van vagy nincs, nem feltétlenül esik egybe azoknak a köre, akik tömegeket képesek utcára hívni, illetve azoké, akik hatásosan tudnak előttük beszélni. A történelem időnként színpadot ácsol, nem sejthető, hogy Danton vagy Medgyessy Péter verbális eszköztárával rendelkezik-e az a népfi, aki éppen felmászik rá.

Igaz, ritkán váltak befolyásossá azok a mozgalmak, amelyek élén csak az utóbbi típus képviseltette magát. Az elmúlt szombatot Danton kihagyta, ez biztos, de három nap múlva még felbukkanhat, szóval emiatt egyelőre ne keseregjünk.

Az a lényeg, hogy rengetegen gyűltek össze, köztük – ezt régi tüntetések unott résztvevőjeként nyugodtan állíthatom – meghökkentően sok fiatal, akik olyan természetességgel kiabálták azt, hogy Orbán takarodj, mintha a Gyurcsány takarodj idejében nem általános iskolába jártak volna még. Sőt. Amikor Rákay Philip bemondta a 2 millió főt ugyanezen a téren, akkor néhányan még pajkos gondolat sem voltak. Itt most egy káromkodás következne az idő vasfogával összefüggésben, de hagyjuk a kapuzárási pánikot, a jó hír a következő: a Békemenetnél nagyobb tömeg és az ottaninál alacsonyabb átlagéletkor együttesen azt jelenti, hogy az ország ki fogja nőni a NER-t, legrosszabb esetben is csak húsz-harminc évet kell kibírni. A kérdés az, hogy megúszható-e ennél kevesebbel.

Ebből a szempontból a szombati rendezvény elérte, amit első lépésként elérni lehetett, megmutatta, hogy a másik Magyarország pontosan olyan erős, mint a fideszes fele. Ez egy jelenlét-tüntetés volt, azt demonstrálta, hogy mi is itt vagyunk. Nem a többség, de nem is a kisebbség. Az ilyesmit megélni felemelő érzés, a másik Magyarországnak nem gyakran jutott ebből az élményből az utóbbi években, szóval klassz volt.

A második alkalomra azonban ennél több kell...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.