2018. április 11., szerda

A PÁPA SZERINT NEM KERESZTÉNY AZ, AKI AJTÓT MUTAT A MIGRÁNSOKNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.11. 


- Az orbáni bezárkózás politikája nagyban ront Magyarország jövőjén, ami pedig most jön, az nem sok jót ígér a polgári társadalom szemszögéből.Végre egy kommentár, amely legalább félig-meddig Orbán mellett áll ki! Mert egyébként általános a közutálat a rezsimmel szemben a világsajtóban.

- A bajor keresztényszociálisok Orbán mögé bújnak, hogy ne közvetlenül kelljen bírálniuk Merkelt.
- Startol a vendetta a civilek ellen, Schilling Árpád szerint Orbán ellenségnek tekint mindenkit, aki gondolkodik.

Washington Post

Orbán Viktor azt mondja, hogy a keresztény Európát védi, csak éppen a pápa nem ért egyet vele. A miniszterelnök győzelme, amelyet sok megfigyelő baljós jelnek tart a magyar, illetve az európai demokrácia jövője szempontjából, a muzulmán migránsok által jelentett fantomveszélyen alapult. A földrész kereszténységének egyik vezetője azonban valószínűleg egészen más véleményen van. Ferenc két napja apostoli figyelmeztetést adott ki és ebben azt hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a migránsokról. A katolikusoknak éppen olyan fontosnak kell tekinteniük a szenvedéseiket, mint az abortusz elutasítását. Az egyházfőnek különben fura a kapcsolata a magyar és a lengyel katolikus egyház vezetőivel, mivel azok országában a nacionalista kormányok éppen az ellenkezőjét gyakorolják, mint amit a pápa hirdet.

Orbán nem kockáztatta meg, hogy szócsatába bonyolódik Ferenccel, ehelyett Sorost tette meg az elsőszámú közellenséggé. A nyugat-európai jobboldal gyorsan gratulált a sikerhez a politikusnak, aki antiszemitizmustól bűzlő, keményvonalas álláspontot képvisel a migráció ügyében. Újraválasztásával a politikus lett a földrészen az egyik erősebb illiberális demagóg, aki az államot a maga érdekeinek megfelelően formálta át, lebontotta a demokratikus normákat. Bírálói attól tartanak, hogy most határozottabb lépéseket tesz az ellenzék elhallgattatására. A miniszterelnök a kulturális háborút vetette be hatalma kiterjesztésére. Ám véleményét nem osztják Rómában, ahol a pápa a jelek szerint kényelmetlen módon felkarol egy-két „liberális blablát”. Így azt, hogy az idegeneket üdvözölni kell, és hogy ez alapvető a katolikus hitben. Rámutatott, hogy nem keresztény az a politikus, aki az ellenkezőjét hirdeti, bár érthető, hogy szavazatokat akar szerezni, ezért hangoztat ilyeneket.

Guardian

Orbán választási sikere nem Európa jövőjét mutatja, hanem a kimúlóban lévő múltat. Így értékeli a helyzetet egy neves szélsőségkutató. Cus Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára felidézi, hogy a politikus átvette a szélsőjobb minden összeesküvés elméletét, azokra építette a választási hadjáratot, sőt az egész rendszerét. Az országot 8 év alatt illiberális kleptokráciává építette át, majd nekiment az európai status quo-nak, azon belül főleg Merkelnek, elsősorban a migráció kapcsán. Ezzel párhuzamosan ő lett a földrészen a radikális jobb legbefolyásosabb hangja. Az idők során több tízmillió dollárt költött nativista kampányokra a bevándorlók, illetve az EU ellen. A magyar médiából propaganda gépezet lett. A választási rendszer páratlanul aránytalan, ha a leadott szavazatok számát vetjük össze a mandátumok eloszlásával. De ettől még igaz, hogy Orbán messze a legnépszerűbb politikus az országban.

Az ellenzék főleg a saját tehetetlenkedése folytán kapott ki, ennek a jövőben még inkább megfizeti majd az árát. Erre utal, hogy a hatalom máris elővette a ’Stop, Soros’-csomagot. Egyébiránt a kormány megszállottan azt szajkózza, hogy megvédi a nemzetet, ám az ország a 2. legalacsonyabb születési arányszámot tudja felmutatni az unión belül. Minden 16. percben meghal valaki. Ma e tekintetben a helyzet rosszabb, mint 8 éve és ezt csak súlyosbítja az óriási agyelszívás. Nem kétséges, hogy a Fidesz győzelme újabb kivándorlási hullámhoz vezet. Vagyis az orbáni Magyarország nem Európa jövője, hanem a kontinens hanyatló, nacionalista múltja. Egy öregedő, csökkenő lélekszámú társadalom még inkább önmagába fordul, mert megijed mindentől, határon kívül és belül. Paradox módon főleg az szavatolja a túlélését, hogy folyamatosan érkezik a támogatás a sokat szidott EU-tól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.