2018. április 14., szombat

A SZAVAZÓKÖRÖKBEN NEM VOLT SZERVEZETT CSALÁS, DE

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.04.14.



A vasárnapi Fidesz-győzelem után számos szavazóköri eredmény kezdett el keringeni a neten. Az emberek nyugtalanságát erősítette a valasztas.hu furcsa leállása, és az is, hogy az eredmények csak későn váltak ismertté. Azt már 2 napja megírtam, szerintem nem volt szervezett választási csalás a szavazás napján, és most is ezt gondolom.

De azt se tudnám állítani, hogy ez egy tiszta választás volt. Persze nem akarom semmibe venni 2,5 millió állampolgár szavazatát, és azt se mondom, hogy a Fidesz nem nyerte volna meg a választásokat, ha a lenti történések nem történnek meg (ugye nincs mi lenne, ha), de a kétharmad minden bizonnyal kétséges lenne.

Úgyhogy inkább összeszedtem 17 dolgot, amiért én azt gondolom, nehéz fairnek és tisztességesnek nevezni az idei választásokat.

A Fidesz által az ellenzéki pártok ellenében 2012-ben átalakított választási rendszer maga is befolyásolta a mandátumkiosztást:

  • A Fidesz által kialakított győztes töredékszavazatok elve, azaz hogy nem csak a vesztesek kapnak kárpótlást az egyéni körzetekben, hanem a győztesek is, 7 mandátumot hozott a Fidesznek listán. Enélkül se 2014-ben, se most nem lett volna kétharmaduk.
  • A Fidesz egyértelműen úgy rajzolta meg az egyéni körzetek határát, hogy mind a baloldalnak, mind a szélsőjobboldalnak sokkal nehezebb legyen nyernie.
  • A második forduló eltörlése egyértelműen megneheziti az ellenzéki pártok helyzetét, idén ha lett volna második forduló, akár 50 egyéni mandátumot is nyerhettek volna az ellenzéki pártok visszalépésekkel, és utána átszavazásokkal.
  • A kamupártok helyzetét egyáltalán nem rendezte a Fidesz, és ez nem csupán anyagi veszteség a magyar államnak, listás és egyéni szavazatokat is buktak a nem kamu pártok a kamu pártok megjelenése miatt. Azt is tudjuk, a Lendülettel párt ügyeibőlvagy a Slejm oknyomozó anyagaiból, hogy ezek a kamupártok feltehetően összefonódtak a Fidesszel.
De a választási eljárási szabályokat is egyoldalúan átírta a Fidesz:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.