2018. április 19., csütörtök

AZ EURÓPAI UNIÓ EGYELŐRE SEM LENYELNI, SEM KIKÖPNI NEM TUDJA ORBÁN RENDSZERÉT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.19. 


A magyar miniszterelnök kétségtelenül ügyes hintapolitikus, ám úgy tűnik, az EU-n belül végképp kezd elfogyni a türelem illiberális rendszerével szemben. Orbán ugyanis hiába gondolja azt, hogy az újra megszerzett kétharmaddal legitimálta nézeteit az európai közösségen belül, a választás tisztasága körüli kételyek, az aránytalan mandátumelosztási rendszer, valamint a kormány kritikusai ellen indított minden korábbinál durvább támadás arra ösztönzi a kontinens meghatározó vezetőit, hogy ne várjanak tovább Orbán teljes politikai elszigetelésével. Ehhez persze kell egy stabil és cselekvésre kész hazai ellenzék is.

Sokan érzik úgy most Magyarországon, hogy hiába vannak torkig Orbán Viktor illiberális államával, esélyük sincs arra, hogy demokratikus választásokon leváltsák a jelenlegi politikai hatalmat. Mindezt egyrészt egy Fidesz által kidolgozott és kétharmaddal elfogadott aránytalan választási rendszer sugallja, mely jutalmazza a kisebbséget, és bünteti a többséget. A tehetetlenség érzésének másik kiváltó tényezője, hogy az Orbán-rendszer bukását akarók április 8-án és az azt megelőző kampányban csalódtak az ellenzéki pártokban. Márpedig politikai erőt demokráciában csakis politikai erő tudja leváltani, ha ettől a forgatókönyvtől eltérünk, akkor már a nép veszi kezébe a dolgokat, és az események kiszámíthatatlanná válnak. Itt egyelőre még nem tartunk.

Van azonban egy harmadik oka is az ellenzéki tábor frusztráltságának. Az Európai Unió ugyanis eddig látszólag magára hagyta azokat a magyar polgárokat, akik bátran kiálltak az uniós értékek mellett, pedig a megbélyegzést manapság már ez a gesztus is kiválthatja a hatalomból. Ha valaki ugyanis emlékeztetni szeretné a kormányt arra, hogy uniós tagságunkkal nem csak rengeteg előny, például a gazdaság felzárkóztatást szolgáló vissza nem térítendő támogatások, de rengeteg kötelezettség is, például a közös elvek betartása is jár, akkor könnyen rákerül egy listára, amely Soros György állítólagos zsoldosait gyűjti magába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.