2018. április 9., hétfő

AZ IRIGYSÉG, A FÉLELEM ÉS A GYŰLÖLET CSAPDÁJÁBA ZÁRÓ POLITIKA KAPOTT KÉTHARMADOT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.04.09.


Megint kétharmad. Az ellenzéki közvélemény néhány hetes reménykedése ellenére a Fidesz ismét mértani pontossággal belőtte a kétharmad határát és átlépett rajta. Orbán Viktor pedig átlépett az ország ellene szavazó felén és Magyarország győzelméről beszélt a választás éjszakáján – aki tehát nem a győztes pártra szavazott, az nem is Magyarország része.

Történt mindez a vágyott magas részvétel ellenére, a gigantikus korrupciós ügyek árnyékában, a bevándorlás-ellenesség hullámán. Szélsőjobboldali politika aratott győzelmet 2018-ban Magyarországon, az Európai Unió tagállamában. Kérdés, ha ez kérdés, Orbánt megfegyelmezik-e opportunista európai néppárti szövetségesei, látva, milyen elképesztően sikeresnek bizonyult ismét, amit tesz, amit tenni merészel, vagy pedig legyintenek Magyarországra, sőt eltanulni igyekeznek a magyar miniszterelnök módszereit.

A Fidesz nem ismételte meg a 2010-es győzelmét, de megközelítette akkori választás eredményét: közel 50 százalékos listás eredmény, 2,5 millió szavazat, amit elért. Ez sokkal jobb a kormánypárt 2014-es eredményénél, olyannyira, hogy ezúttal öttel több egyéni kerület elvesztése is belefért a kétharmados többség eléréséhez. A mostani 15 ellenzéki egyéni győzelem közül 12 Budapesten született, itt minden 2014-ben győztes ellenzéki kerület megmaradt, és nagyobb különbségű sikert hozott. Ehhez jött még Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Hajdu László és Csárdi Antal sikere. Vidéken a szegedi győztes körzet a szocialistáké maradt, de Miskolcot elvesztették, az időközi sikerek közül odalett Kész Zoltán veszprémi kerülete és Tapolca a Jobbiknak. Győzött viszont a független Mellár Tamás Pécsett és a Jobbik mostani egyetlen győzelme megint nem Hevesben vagy Borsodban született, hanem Dunaújvárosban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.