2018. április 20., péntek

BEZÁRJA BUDAPESTI IRODÁJÁT A SOROS GYÖRGY ÁLTAL ALAPÍTOTT NYÍLT TÁRSADALOM INTÉZETE - NEMZETKÖZI SAJTÓTÜKÖR

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2018.04.20.


Az előző nap legfontosabb magyar vonatkozású híre a külföldi médiában kétségkívül a bécsi Die Pressének már többször ismertetett jelentése volt arról, hogy a bezárja budapesti irodáját a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézete, amely Bécsben is fenntart egy irodát, valamint jelen van Európán belül Brüsszelben, Párizsban és Londonban.

Az intézet a budapesti helyett Berlinben nyit irodát - tájékoztat a Die Presse.

A Der Standard című bécsi lap az APA osztrák hírügynökség jelentését közli a témában. Eszerint „gyanítható”, hogy a döntés oka a magyar választási kampányban Orbán Viktor miniszterelnök által Soros ellen folytatott kampány, valamint az volt, hogy a támadások április nyolcadika után is folytatódtak, mégpedig a Figyelő című hetilap által az úgynevezett „Soros-zsoldosokról” közzétett listával. Az APA jelentését ismertető Der Standard megjegyzi, hogy a Figyelő listáján szerepel Anton Pelinka osztrák politikatudós is, aki a CEU-n oktat.

A New York Times a Reuters hírügynökség beszámolóját vette át, amely kitér arra: Orbán, az általa „illiberális demokráciának” nevezett berendezkedés sajátos stílusú bajnoka régóta ellentétben áll a Soros által támogatott nem kormányzati szervezetek hálózatával, amelyek világszerte a liberális értékrendet hirdetik. A cikk megemlíti, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megállapítása szerint a magyar parlamenti választást az idegengyűlölő és megfélemlítő üzenetek jellemezték.

Die Presse mai száma abban az értelemben is foglalkozik Magyarországgal, hogy „vendégkommentár” címszó alatt közli Perényi János bécsi magyar nagykövet véleménycikkét arról, hogy „honnan származik az Orbán Viktorral szembeni médiagyűlölet”. A válasz Perényi nagykövet szerint egyszerű: onnan, hogy 2010-es választási győzelme után a Fidesz új alkotmányt fogadott el (a magyar diplomata által kommunistának minősített, addig érvényben voltalkotmánnyal szemben), és ebben az új alkotmányban utalt Magyarország keresztény gyökereire, valamint férfi és nő kapcsolataként szólt a házasságról. Orbánt azért is gyűlölik – egészítette ki eszmefuttatását Perényi János -, mert 2015-ben az európai kormányfők közül egyedül neki volt bátorsága ténylegesen érvényesíteni a Dublin-III néven emlegetett menekültügyi előírásokat, és ezzel úgymond megvédte mind Magyarországot, mind Európát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.