2018. április 16., hétfő

CSÁNYI SZERINT EGY KOMOLY VÁLSÁG SEM RÁZNÁ MEG IGAZÁN A MAGYAR GAZDASÁGOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.04.16.


Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint várhatóan az eddigi, kiszámítható gazdaságpolitika folytatódik, az idei év pedig jó lesz a gazdaságnak és a bankszektornak is. A bankszektort nem rázná meg egy esetleges válság, de az OTP még ezen belül is az egyik a legütésállóbb. A pénzintézet pénteki közgyűlését követően adott interjút az Azénpénzem.hu-nak.

Azénpénzem: Örül a választási eredménynek? (Csányi Sándor egy Bloombergnek adott interjúban március elején úgy fogalmazott, hogy a kormány hatalmon maradása segítene abban, hogy a bankszektor támogató környezetben működjön.)

Csányi Sándor: Én annak örülök, hogy várhatóan egy kiszámítható, az eddigieket követő gazdaságpolitika folytatódik. Az alacsony költségvetési hiány, a fizetési mérleg többlete mind olyan gazdaságpolitikai eredmény volt, ami segítette a Magyarországra áramló befektetések növelését. Másrészt a monetáris politikában az elmúlt pár évben kimondottan kedvező folyamatok voltak. Ami, azt gondolom, hogy jó volt az országnak, a bankoknak, és nem utolsósorban jó volt az ügyfeleknek is. Ezeknek az eredménye is, hogy az elmúlt években megindult a lakossági és vállalati hitelállomány növekedése is, és csökkentek a kockázati költségek. Egy bank nyilvánvalóan abban érdekelt, hogy egy ilyen kedvező folyamat folytatódjon.

Tartott tőle, hogy ha nem a korábbi kormány viszi tovább az országot, akkor más lesz?

Én nem ismertem a koherens gazdaságpolitikai elképzeléseit egyik pártnak se, vagy nem láttam koherens gazdaságpolitikai elképelést egyik részéről se. Tehát nem tudom megítélni, hogy mi történt volna, ha egy koalíció alakult volna. Ami nem jelenti azt, hogy adott esetben ne követték volna az eddigit.

Mire számít most a gazdaságpolitikában?

Növekedésre számítok, a makro egyensúlyi mutatók kedvező szinten tartására, bérnövekedésre és fogyasztásnövekedésre, valamint a nemcsak EU-s forrásokból származó beruházások növekedésére. Tehát úgy látom, hogy a gazdaságnak és a bankszektornak is jó év lesz.

Elmaradtak olyan szabályozói könnyítések, amelyek a bankszektort is érintik, így például a Nemzeti Eszközkezelő bővítése. Várható, hogy ezt most meglépi a kormány?

Nyilvánvalóan támogatnám, hogy a Nemzeti Eszközkezelő több állományt vegyen át, de ez elsősorban költségvetési kérdés.

Mi a véleménye a hitelfék szabályozásról; ott a könnyítések mennyire segítenének? Ezzel kapcsolatban pro és kontra érvek sokszor elhangzanak.

Rövid távon a bankok mindig a könnyítésekben érdekeltek, de igazából hosszú távon ezek az intézkedések jól szolgálják az ügyfelek érdekeit, és így a bankok érdekeit is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.