2018. április 7., szombat

EGY VADÁSZKARRIER A KISVADAKTÓL A SZARVASPÖRIIG - HUSZONKILENC ÉV FUTTÁBAN...

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: PÁLMAI TAMÁS
2018.04.06.


Semjén Zsolt miniszterelnökhelyes, a KDNP elnöke, a Fidesz választási listájának második helyezettje az elmúlt, közel három évtizedben nagy utat tett meg az ismeretlenségből a vakító fényesség, azaz Orbán Viktor meghódításáig. A politikus alighanem egyszerűen szervilizmusának köszönheti karrierjét.

Voltak-e beszervezett egyházi méltóságok a Kádár-rendszerben?

A válasz kézenfekvő, de néhány kishaltól eltekintve egyetlen nagymenő egyházfi sem akadt horogra az eltelt harminc évben. Utcai mendemondák, városi legendák szerint abban, hogy az akták többsége nem került elő, része lehetett az akkor még fiatal Semjén Zsoltnak, aki abban az időben ott tudományos-kutatgatott az iratok forrásvidékén. Mi természetesen nem hisszük, hogy bármi helytelen dolog történt volna ott és akkor, de ez a legenda évtizedek óta tartja magát, így muszáj megemlítenünk.

Ezt követően újabb hír, illetve álhír kapott lábra Semjén Zsoltról, – milyen érdekes, hogy valaki körül ennyi a fake news – mégpedig az, hogy Paskai László bíboros hercegprímás balkézről született gyermeke. Azt is állítják egyes informátoraink, hogy ezt a balga álhírt a háttérből éppen Semjén Zsolt tartja életben.

KDNP alapító tag

Semjén az újjáalakuló KDNP egyik vezetője lett. A párt ugyan kicsit későn ébredve kezdte újjászervezni magát, de még így is fel tudott kapaszkodni az 1990-es választás gyorsvonatára olyannyira, hogy a párt társelnöke, Dr. Surján László, az Antall kormány népjóléti minisztere lett.

Az 1993-as nagyon liberális abortusztörvényt egyetlen MDF-képviselő sem vállalta be, hogy a nevére veszi, hiszen az nekik túlzottan is megengedő volt, így Surjánra, mint népjóléti “hallja kendere” jutott a beterjesztése. Ezzel a kereszténység dogmáival és parancsolataival messze szembemenő törvénnyel tehát két legyet ütött az MDF egycsapásra, egyrészt nem az ő tagságuk háborodott fel, másrészt a koalíciós partnert – köszönhetően a szervilis pártelnöknek – belökte az első komoly széthúzás csapdájába. Jellemző a pártra, hogy lojalitásból egyetlen frakciótag sem szavazott a törvény ellen, hanem a tagok több mint fele tartózkodott, a többiek keserű szájízzel ugyan, de rábólintottak. Semjén – aki ekkor a frakció titkára volt, még nem mint képviselő – jó érzékkel távol maradt a csatározástól és hova máshova ment volna, amikor zengett az ég, mint vadászni. Így abból a fejmosásból is kimaradt, amit a Rómába látogató pártvezetésnek el kellet tűrnie úgy II. János Pál pápától, aki hajlíthatatlan volt az abortusz ügyében, mint a munkatársaitól. A kapott pofonoktól szédelegve tért haza a delegáció.

A párt nem sokkal később széthullott, ő mint mindíg mindig, akkor is jól helyezkedett, hiszen miután kizárták, megcélozta az MDF-frakciót, majd egy nem is túl nagy ugrással a Fideszt, aminek az általa újjáalapított KDNP-t is tökéletesen alárendelte. Álságosan így fogalmazta meg elnöki programját: a KDNP olyan önálló párt marad a Fidesz-vezette szövetségben, amely tételesen vállalja a keresztény egyházak társadalmi tanait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.