2018. április 25., szerda

ELKOPTATNI NEM SIKERÜLT, ÍGY AZ UTOLSÓ DEMOKRATIKUS FÉK KIIKTATÁSÁN DOLGOZNAK: BEVÉGEZTETIK A BÍRÓ FÜGGETLENSÉG?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.04.24.


A negyedik Orbán-kormány egy újabb nagy csatára készül, az úgynevezett Brüsszellel és a független bíróságokkal két fronton egyszerre. Még az is lehet, hogy Handó Tünde feltűnik az Igazságügyi Minisztérium valamely posztján, s végrehajtja, amire igazgatási vezetőként képtelen volt.

Újabb igazságügyi reformot készíthet elő a szivárogtatás, amely alapján a negyedik Orbán-kormányban minisztériumi rendszerbe vonnák az igazságszolgáltatás felügyeletét. Amennyiben az Igazságügyi Minisztérium nevezi majd ki a bírákat és osztja el az ügyeket, akkor a kormány közvetlenül befolyásolhatja a bíróságok működését. Márpedig a 444.hu a múlt héten úgy értesült, hogy a kétharmados választási győzelem után jelentős átalakításokat tervez az igazságszolgáltatásban a Fidesz: megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH), minisztériumi irányítás alá kerülhet az igazságszolgáltatás, s létrejöhet a korábban megálmodott, kiemelt ügyeket tárgyaló különbírósági szisztéma is – a megfelelő bírákkal.

Persze arról régen lehetett hallani, hogy Orbán Viktor „működését" zavarják a független bírói ítéletek, sok-sok apró bosszúság érhette már emiatt. Így az elképzelés szakmai berkekben egyáltalán nem lepett meg senkit, sőt, a 168 Óra forrásai szerint hetek, hónapok óta súlyos pletykák terjednek a bírósági folyosókon, nem véletlenül indultak komoly tiltakozások az ügyvédek, de elsősorban a bírók körében a választást megelőző időkben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.