2018. április 16., hétfő

FIDESZ-VOKSOK NYOMÁBAN


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, UNGÁR TAMÁS, VAS ANDRÁS
2018.04.16.


Újra narancsba borult a vidéki Magyarország. Riportereink somogyi, baranyai és borsodi településeken kérdezték: miért újra Orbán?

SOMOGY Megtépett plakátot lobogtat a szél a faluszéli buszmegállóban, Potocskáné Kőrösi Anita képviselő-jelölt néz mosolyogva a Kazsokba érkezőkre. A faluban beljebb még két jobbikos hirdetésbe botlunk – éppen ennyi voksot kapott a párt jelöltje a községben, ahol a 149 szavazóból 137-en a Fidesz-KDNP jelöltjét ikszelték be, vagyis a Witzmann Mihály a szavazatok 92 százalékát söpörte be.

– Nézzék meg, mennyit fejlődött a falu az elmúlt években – mondja a kerítésre könyökölve Mosóczki Istvánné. – Tiszta új a kultúrház, az orvosi rendelő, végre aszfaltos út vezet a temetőbe, épült szép ravatalozó, meg járda, ahol eddig csak kitaposott ösvény vezetett. De a képviselő támogatta a tánccsoport fellépéseit is, s többször is eljött a faluba, beszélgetett az emberekkel. Nem úgy a baloldal jelöltje, vagy épp a jobbikos aspiráns, akiket csak a plakátokról ismerünk.

A 300 lakosú falu romák lakta részén Bodnár Renáta éppen az udvarra kirakott mosógép mellett áll, amikor beköszönünk. Egy pillanatig sem tagadja, akárhányszor kellene szavaznia, mindig Witzmannra tenné az ikszet.

– Amikor négy éve képviselő lett, eljött bemutatkozni a faluba – állítja az asszony. – De nem ám csak a polgármesterhez, hanem bekopogott a házakba. Hozzánk is benézett, a gyerekek kint játszottak az udvaron, csupa kosz volt mindegyik, de megsimogatta őket, lepacsizott velük.

A hatgyerekes nő hozzáteszi, egyedül Witzmann gondoskodik a szegényekről, akikből akad elég a településen: a három év alatti gyereket nevelők havonta, ahol nagyobbak a csemeték, negyedévente kapnak csomagot egy alapítványtól, s ezt a képviselő intézte nekik.

– Eleinte utalványt osztottak, most 11 kilós pakkokat – mondja. – Liszt, cukor, olaj, lekvár, kakaó, háztartási keksz, tartós tej, háromféle tészta van benne. Higgye el, sok helyen e nélkül nem lenne mit enni hó végén.

– Alapítványi pénzből vigéckedik Witzmann – morogja a Petőfi utcában egy férfi, s hamar kiderül, a nyolc MSZP-szavazó egyikébe botlottunk. – halmozottan hátrányos helyzetű falu szegény emberei amúgy is kapnának csomagot a máltaiaktól vagy az Ökumenikus Segélyszervezettől, de itt úgy adják be nekik, mintha a Fidesz adná. A polgármester is ráerősít erre, ha jön Witzmann, hajbókol neki. Parancsba nem adta, hogy kire kell szavazni, de azt azért elhintette, hogy addig van közmunka, míg ez a kormány van hatalmon.

A Petőfi utca egyik kertjéből üvölt az Egészséges Fejbőr, éppen a csodaszarvasról dalol az énekes.

– Tibor napot tartanak – int a ház felé az út szélén üldögélő három fiatal egyike, akiről kiderül, szintén a kormánypártokra voksolt. – Orbán köcsög volt, köcsög is lesz, de legalább nem engedi be a migránsokat. Még csak az kellene, hogy az üres házakba idejöjjenek.

Próbálnánk kideríteni, mi hozná éppen Kazsokra a menekülteket, de a fiatalok csak ingatják a fejüket.

– Egy téglát nem raktak le ebben az országban, tehát ne is akarjanak itt élni! – harciaskodik egyik társa.

– Van itt elég szegény, nem kell, hogy nekik kevesebb jusson, mert idehozzák az idegeneket – veszi át a szót a harmadik. – Addig nyugi van, amíg a Fidesz van. Megmondta a tévé, ha nem Orbán marad, hatvanmillióan jönnek be. (Vas András)
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.