2018. április 19., csütörtök

FILIPPOV GÁBOR: A FIDESZ EGYSZERŰEN JOBBAN ISMERI A VÁLASZTÓKAT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.04.19.


A Fidesz tarolásának oka olyan tudatos szervezetépítés, információgyűjtés és mozgósítás, ami még a Fidesz erőforrásfölényét tekintve is teljesítmény – mondja a választásokat elemezve Filippov Gábor. A politológus szerint az ellenzék nem csaphatja be magát azzal, hogy csak a vidéken vesztette el a meccset, és fontos tanulság, hogy a politika feladatát nem fogja elintézni sem a sajtó, sem a civilek, sem a választók – kegyvesztett oligarchák pedig végképp nem.

hvg.hu: A korábbi rendszer szerint most vasárnap lenne a választások második fordulója. Április 8-a előtt azt mondta, egy kétlépcsős szisztémában biztos lenne az ellenzéki győzelem. Még mindig így gondolja?

Filippov Gábor: Ez pont olyan kérdés, mint azt feszegetni, hogy az amerikai elnökválasztás hogyan alakult volna, ha nem elektori rendszer van. A Fidesz nem véletlenül törölte el a második fordulót: ez az oka annak, hogy az ellenzék technikai kérdésekről vitázva ment neki a választásoknak. Máshogy kampányolnak, máshogy mozgósítanak, ha a pártok az első fordulóban megmérethetik magukat, és két forduló között merül fel a koordináció kérdése. Továbbra is hiszem, hogy a régi rendszerben ez egy szoros választás lett volna, amelyen mindkét oldalnak van reális esélye győzni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.