2018. április 22., vasárnap

GYÁRFÁS ÉS EGY VOLT FŐÜGYÉSZ IS GYANÚSÍTOTT FENYŐ-ÜGYBEN, ÚJABB MILLIÁRDOK FELCSÚTRA - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.21.


Index: Gyárfásnak falazott a volt fellebbviteli főügyész?

Gyanúsított lett az a volt főügyész, akinek a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as kivégézésére felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás októberben hangfelvétel-leiratokat adott át, ám ő mégsem lépett. A hírt az ügyészség közleményét először megosztva közlő Index monogramozva említi Ihász Sándort, akit felettese, Polt Péter tavaly év végén indokolás nélkül menesztett a fővárosi fellebbviteli főügyészi tisztségből. Korábban a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályvezetőjeként Ihász Sándor vezényelte le a Kulcsár Attila nevével fémjelzett K&H ügyet. Ihászt most „hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettével” gyanúsítják. A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette. Ihász azoban nem teljesítette ügyészi kötelességeit, nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóknak, az átvett leiratot az irodájában tárolta. Gyárfás és Ihász is tagadja az ellene felhozottakat.

Napi: 5,5 milliárd a felcsúti aktív turizmusra

Aktív turizmus fejlesztése címen újabb állami fejlesztések várhatóak egyebek közt a Vál-völgyi kisvasút nyomvonalán és a Pancho Aréna területén. A tervezett attrakciók projektgazdája a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és konzorciumi partnerei lehetnek. A döntéselőkészítő kiadvány szerint összesen 5,5 milliárd forintba kerülhetnek a Felcsúthoz és környékéhez köthető, egyelőre csak koncepció szintjén létező projektek, amelyek megvalósítását a 2018-2022 közötti időszakra ütemeznék.

HVG via Nemgogol blog: Soros pénzelte a soroslistázó Figyelőt kiadó Schmidt Máriát

Schmidt Mária archív önéletrajzából egyértelműen kitűnik, milyen sokat köszönhet Soros György pénzügyi támogatásának. Ugyanis éveken élt és kutatott történészként olyan ösztöndíjakból, amelyeket Soros alapítványa finanszírozott. Így különösen pikáns, ahogy múlt héten a tulajdonában lévő Figyelő című hetilap Soros embereit listázta botrányos módon. Az önéletrajzából azóta eltűntek a Sorosra utaló részek, ami korábban állítólag még szerepelt többek közt a XX. Századi Intézetnél.

24: Töröltek egy hatalmas adatbázist a választási szoftvergyártók

Súlyos gondokat okozott az állami szerveknek, hogy az év elején az IdomSoftnál törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait. A szabálysértési nyilvántartási rendszer egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai, és az ügyek alapinformációi. A Belügyminisztérium irányítási körébe tartozó IdomSoftnál a rendszer átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot. Az adatok végleges törlése hónapokig akadályozta az ominózus ügyekkel foglalkozó szervek működését és a bírságok rendezését, csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt. Az Orbán-kormány idején, 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek fizetett ki 1,3 milliárd forintot a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A cég két éven keresztül fejlesztett rendszere azonban a választás reggelén eltűnt az éterből, csak egy lebutított változat volt látható a választási oldalon. A több mint 350 alkalmazottat foglalkoztató IdomSofthoz fűződik – a többi közt – az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozása.

HVG: Tiborcz haverja viheti a Kolosy téri piacot

A választások után kevesebb, mint két héttel, csütörtökön meg is szavazhatta a képviselő-testület, hogy Tiborcz István barátja és üzlettársa kapja meg a Kolosy téri piac épületét. Erdei Bálint cége, a Redwood Kft. szerezte a legtöbb pontot, szám szerint 95-öt a Kolosy téri piac gasztronómiai jellegű hasznosítására kiírt pályázaton. Erdei az Eliosban anno Tiborcz István miniszterelnöki vő tulajdonostársaként tűnt fel. A bérleti szerződést elvileg május végéig aláírják, kivéve, ha a kiválasztott cég eláll szándékától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.